Covid pandemi, Økonomi og ulighed mellem mænd og kvinder
Når man lukker bestemte sektorer af et kontinents økonomi ned i forbindelse med covid-19 pandemien, har det en økonomisk effekt som ringe der spreder sig i vandet. Og når nedlukningerne ikke rammer lige, men går ud over dele af arbejdsmarkedet, hvor der primært arbejder kvinder, bliver billedet endnu mere komplekst.
Covid-19 har kostet rigtig mange, især kvindelige, arbejdspladser og EU har søsat en gigantisk og meget dyr økonomisk redningsplan ved navn Next Generation EU. Den er opstillet efter nogle retningslinjer der bygger på traditionelle ideer om, hvordan man får en økonomi til at vokse. Men de økonomer vi interviewer er ikke enige i at pengene bliver brugt på en hensigtsmæssig måde og kommer til at virke efter planen. For hvem er det egentlig EU vil give pengene til?
Vi skal tale om forskning i hvordan man skaber højt bruttonationalprodukt og velfærd for flest muligt mennesker. I programmerne skal vi også se på hvad livskvalitet er for en størrelse og forsøge at sætte tal på, hvad begrebet omsorg dækker over. Der findes både den ubetalte omsorg, som er den mange kvinder i EU står for, og den betalte, som f.eks. er den en sygeplejerske udfører.
Makroøkonmi og pandemi er ikke lette størrelser at jonglere med og for at overskue hvordan disse forandringer kan påvirke den enkel tes hverdag, har vi ladet os guide af tre økonomer der på hver sin måde beskæftiger sig med velfærd i en bred forstand. En del af samtalerne tager udgangspunkt i en rapport, der kan læses ved at klikke på linket her:
https://alexandrageese.eu/wp-content/uploads/2020/07/Gender-Impact-Assessment-NextGenerationEU_Klatzer_Rinaldi_2020.pdf
Programmerne er tilrettelagt af Noa Agnete Metz og de medvirkende økonomer er Azzurra Rinaldi, Susan Himmelweit og Mona Larsen.
Serien er blevet til med støtte fra