Museer skaber viden: Dåbstraditioner

Udsendelse d. 7. - 13. marts. 2020
Udsendelse d. 21. - 27. oktober. 2017

 

Dåbspose

Dåben som vi kender det fra folkekirken har ændret sig gennem tiden. I gamle kirker kan det ses ved et dåbsfad, der er lagt over en stor dyb døbefont, for når man ikke sænker hele barnet ned i vandet under dåben, er dåbsfadet tilstrækkeligt.  Men der er meget andet i dåben end det præsten gør. De dåbstraditioner, der har været gennem tiden og dåbstøjet fortæller museumsinspektør Inge Christiansen om i udsendelsen.

På museerne ligger der dåbstøj, der i mange tilfælde ligger langt fra nutidens hvide kjoler, og den samling, der lå på Køge Museum fik Inge Christiansen til at undersøge tøjet og sammenhængen, det har ingået i. I dag er dåben en familiebegivenhed, hvor det nye medlem af familien er i centrum, men tidligere var det en større begivenhed, hvor lokalsamfundet var involveret. Der blev inviteret til store fester, hvor mange bidrog til, at festen kunne holdes. Som det fremgår i udsendelsen, var der styr på, hvor meget hvem skulle betale, hvem man havde forbindelser med, og hvilken status man havde, som det gav sig udtryk i placeringen af gæster. Det var ikke blot tøjet og festlighederne, der adskilte sig fra nutiden, for dåben havde en anden beskyttende funktion, end den har i dag.

 

Inge ChristiansenInge Christiansen er cand.mag i europæisk etnologi. Hun står for administration af nyere tids kulturhistorie på Museum Sydøstdanmark, indgår i museets samlingsteam, og er en del af flerfagligt team på Køge Museum. Hun er profilforsker på Køge Museum. I udsendelsen  bliver der omtalt bogen "Dåbstøj og dåbstraditioner på Køgeegnen", Køge Museum 2008. Hun medvirker også i en udsendelse om bryllupstøj.

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden