Deltagerisme

Udsendelse d.16. - 22. december. 2017

Deltagelse er et af de begreber, der er udbredt i museumsverdenen. Man skal ikke blot være gæst, man skal også være deltager. Det kan have mange forskellige begrundelser, og kan bl.a. være i et ønske om, at museet skal åbne sig ud mod omverdenen, at museet skal have en samfundsnyttig betydning, at det er et særligt greb for at gøre oplevelsen god, men det kan også være kunstnere, der inddrager de besøgende i kunstværket.

Dolkhaler af betonPå ARKEN museum for moderne kunst i Ishøj, blev fænomenet deltagelse til genstand for et forskningsprojekt om deltagerisme, for er deltagelse blevet til en isme? Museumsinspektør Camilla Jalving fortæller om forskningsprojektet, og giver eksempler på udstillinger på ARKEN, hvor man har søgt at lave deltagelse.
Camilla Jalving fortæller også om det antropocæne, der er udtryk for, at mennesket har sat et markant aftryk på sin omverden, at det også kan ses geologisk. Det antropocæne var emnet for et projekt, hvor museet arbejdede sammen med Nils Bubandt s om er gæsteprofessor ved museet. Et af resultaterne var et samarbejde med kunstnerne Nanna Debois Buhl og Tue Greenfort, der lavede udstillingen NATUR/RETUR. Camilla Jalving trækker i udsendelsen en forbindelse fra udstillingen til deltagelse.


Øverste billede: Michael Kvium, The Power, 2017. Del af serien Contemporary Clowns, og er et værk, der er en del af udstillingen Cirkus Europa (2. september 2017 til 14. januar 2018). Udstillingen er et eksempel på kunstneren, der inddrager publikum i en deltagelse. Foto Lars Beyer.

NATUR/RETUR, ARKEN, Tue Greenfort, Limulus Polyphemus – A Living Fossil, 2017. Dolkhalerne et dyr, der har overlevet dinosaurerne, og dermed har langt længere tid på Jorden end mennesket - der nu er en trussel for dolkhalerne. Dolkhaleren er støbt i beton. Foto Torben Petersen.

Medvirkende

Camilla Jalving er ph.d. i kunsthistorie, og har arbejdet som forsker, kritiker og siden 2010 som museumsinspektør på Arken, hvor hun har ansvar for museets forskning og publikationer. Hun har udgivet en række bøger om samtidskunst, teori og metode, herunder Nybrud: Dansk kunst i 1990erne (2006, sammen med Rune Gade), Værk som handling: Performativitet, kunst og metode (2011), der er en let revideret udgave af hendes ph.d.-afhandling, og redigeret Stedsans: 25 indgange til kunsten derude (2014).
I udsendelsen bliver der nævnt The art of talking part, ARKEN Bulletin vol. 7, 2017. Den kan downloades gratis fra museets hjemmeside.
 

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden