Den2Radio - Uge 11 - 2024

Udsendelse d. 8. - 15. marts. 2024

InterMetzo
Det er kolde facts om Donald Trump, som Georg Metz taler om. Det er den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, der maner til ro, hvis Trump bliver præsident igen. ’Ganske vist bliver det en global katastrofe, men så heller ikke værre’, siger han. Anders Fogh Rasmussen mener også, at der er grænser for hvor mange ulykker Trump kan nå at lave på 4 år. Der er bare lige den ting, at Trump beundrer Putin. Putin kan tage, hvad fanden russeren vil af andre lande. Fogh kan forhåbentlig ikke blive generalsekretær igen. Ikke uden Trump.

Kort men Godt: Brev til Bulganin
Brev til Bulganin er en revyvise som Osvald Helmuth sang i Tivoli-Revyen i 1957. Visen er oprindeligt skrevet af østrigeren Gerhard Bronner til ’Vienna Midnight Cabaret’ samme år under titlen ’Brief an Bulganin’, og den har fået dansk tekst af Arvid Müller. Visen er udgivet på albummet ’I den mellemste køje’ med et udvalg af Helmuths mest kendte revyviser. Teksten er udformet som et brev til den sovjetiske ministerpræsident Nikolaj Bulganin, og den vise sender den2radio i denne uge. Den er ualmindelig aktuel i disse år.

Forskning og videnskab: Folkedrab 3.
Hvordan kan man gøre noget forfærdeligt ved andre mennesker? Hvis man mener, at mennesket grundlæggende er godt - en tanke fra oplysningstiden - så er en af forklaringsmulighederne, at den der skal gøre ondt mod andre, først i tankerne gør ofrene til ikke-mennesker eller med andre ord, at man dehumaniserer ofrene. Postdoc Johannes Lang sætter i podcasten spørgsmålstegn ved, i hvor høj grad dehumanisering er brugbar som forklaring. Johannes Lang fortæller også, hvad socialpsykologien kan bidrage med til udforskningen af folkedrab. Til sidst i udsendelsen svarer han på, hvordan man som forsker kan beskæftige sig med grusomheder og efter det gå hjem til sine børn og leve et normalt liv.

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik: 9
Hvad er tyskerne og hvad er tyskernes folkesjæl? Det er spørgsmål man har beskæftiget sig med lige så længe der har været tyskere. Her på den2radio vil P1 Orienterings tidligere medarbejder Tage Baumann sammen med Søren E. Jensen forsøge at spore den tyske efterkrigstids mentalitet gennem schlageren, og det gør de igennem 17 afsnit i denne podcastserie. Vi er nået til nr 9, og den handler om den psykedeliske og den politiske schlager.

Toscana. Mad og mennesker fra uopdagede dale
Toscana. Om mad og mennesker fra uopdagede dale’ lyder den lovende titel på en podcast om en bog der blander portrætter, madopskrifter og kulturhistorie. Det er den italienske journalist Alfredo Tesio og hans danske kone Helle, der har udgivet den. Alfredo Tesio var i 25 år DR’s freelance korrespondent i Italien, og på Politikens Forlag har han fået udgivet ’Turen går til Rom’, ’Mad Vin Rom’, ’Mad Vin Sicilien’, Mad Vin Toscana’ og ’Det Toscanske Køkken’ og sammen med Helle Tesio har han udgivet ’Det sicilianske køkken’. Det er den2radio’s Jørgen Johansen, der har talt med de to forfattere.

Klassisk på nettet. Forårsmusik
I denne uge sender den2radio en times Klassisk på nettet, klassisk musik som altid er med et overordnet tema, og det er denne gang ganske enkelt med forårsmusik.  Musikken er bl.a af Maurice Ravel, Johann Strauss, Puccini og mange flere deriblandt H.C.Lumbyes ’Drømmebilleder’.

Fra øje til øre
Oplæsning er noget de fleste har prøvet lige fra de små klasser i skolen, så når man som voksen får opgaven med at læse op, kan det virke som en meget overkommelig opgave. Mange af dem der skal læse op f.x. journalister, præster og den store gruppe personer, der kaster sig over podcast og videoer på YouTube opdager, at det ikke er helt så nemt. Og hvis de ikke selv gør det, så bliver det opdaget af deres lyttere. To retorikere Hanne Smith Pedersen og Louise Fischer-Nielsen har skrevet bogen ’Fra øje til øre. Redskaber og virkemidler i oplæsning’ for at hjælpe nye oplæsere, og i bogen gennemgår de de elementer, der indgår i oplæsningen og hvordan man kan øve sig i at blive bedre.

Pharaos klassikere: Bo’l – en Himmerlandshistorie
I en himmerlandshistorie af Johannes V. Jensen møder vi Siver-Sørens Bo’l, der gik og skulle giftes. Der var tale om et arrangeret ægteskab, men Bo’l var lykkelig – og også lidt urolig. Der var tale om en mand, hun ikke kendte. De var langt ude i familie, men han havde en gård med flere hundrede tønder land i Amerika, og Bo’l havde aldrig set ham. Nu glædede hun sig voldsomt, men var også bange for, at han forventede hun sagde ”elske” og andre ord, som hun ikke kunne tage i sin mund. Og så var der det med hendes udseende og hendes kræfter. Bo’l var en kraftig pige med mange kræfter, og hvad ville han mon sige til det?

Jazzens historie. Stan Getz 
Jazzens Historie – baseret på Christian Braad Thomsens bog ’Drømmejazz – jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd’er’. Han har på den baggrund produceret 21 udsendelser for den2radio, og i denne uge tager han fat i Stan Getz, tenorsaxofonisten hvis lyse og gennemsigtige tone og lyriske spil gjorde ham til en af sin tids mest feterede jazzmusikere. Hans indspilning af ’The girl from Ipanema’ sammen med brasilianske Bossa nova musikere blev et verdenshit. Stan Getz boede og arbejdede 1958-61 i Skandinavien især på Jazzhus Montmartre i København, hvor han sammen med bassisten Oscar Pettiford indvarslede grøden i moderne dansk jazz.

Foto: den2radio