Den2Radio - Uge 14 - 2024

Udsendelse d.30.marts - 5.april. 2024

InterMetzo
Georg Metz åbner ballet med et glimt i øjet, når han omtaler problemet med at kønsbehandle ord inden for DBU. Målmanden skal fremover i DBU´s interne forhandlinger kaldes keeper, i flertal keepere. Hvis man nu skal være polemisk, hvad der ligger denne Intermetzoperson fjernt, kan man slutteligt forestille sig, at keeper for målmand glider naturligt ind i omtalerne af en idrætsgren, der for mestendels vedkommende er indsyltet i en engelsk begrebsverden, og noget vigtigt eksempelvis hedder offside, hvad kvinder før i tiden ikke anede hvad var og vi, mange mænd den dag i dag, med dem.

Ronkedorerne - marts 2024
den2radio's muntre Ronkedorer har læst hver sin faglitterære bog og er dukket op i studiet med dem. Ronkedorerne er Nikolaj Ifversen, Jens Raahauge, Georg Metz og Egon Clausen, og bøgerne er Maria Simonsens 'Det store leksikon', Mathilde Walther Clarks 'Hvordan man laver dyr'. Dertil 'Bomber for Stalin' af Thomas Hee og 'Fædrene åd sure druer' af Claus Bryld. 

Nordiske komponistvenner. Carl Nielsen og Wilhelm Stenhammar
Nordiske komponistvenner er overskriften på en udsendelse om den svenske komponist Wilhelm Stenhammar og Carl Nielsen, som var næsten samtidige og som blev meget gode venner i 1910'erne. De opførte hinandens værker og havde en meget fin kommunikation. Carl Nielsen var også dirigentvikar for Stenhammar i 4 år ved Göteborg Symfonikerne.

Hans Elias Carstensen Jacobsen 3
I 3. og sidste afsnit i den lille serie om den gamle sønderjyde Hans Elias Carstensen Jacobsen kommer vi med til hans 80 års fødselsdag, som han fejrer med en ganske særlig oplevelse - han skal ud at flyve, for første gang. Og så får vi en lille snak om sproget. Udsendelsen indledes med Kong Hans’ march komponeret til Hans. Hans Elias Carstensen Jacobsen blev 97 år og  Anne Eggen, der har interviewet og tilrettelagt har kendt Hans siden sidst i 1960èrne, og det blev til mange samtaler og kortspil i tidens løb.

Museer skaber viden. Nyborg slot
Hvis man i dag skal lave et møde, hvor der kommer deltagere fra hele landet, så kan Nyborg være et godt bud på et sted, der tager hensyn til alle parter. Denne placering som central i riget havde Nyborg også i middelalderen, hvor det blev samlingssted for datidens parlament, Danehoffet. I flere hundrede år spillede Nyborg Slot en rolle i Danmarkshistorien. Men hvad var det for en borg, som blev opført? Afdelingsleder ved Østfyns Museer, Claus Frederik Sørensen fortæller i podcasten om borgen og slottet.

Salmesang ved reformationen. 1
I 2017 var det 500 år siden Luther slog de 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg, og dermed satte gang i den måde vi stadig i de protestantiske lande holder gudstjeneste på.
Vi synger stadig de gamle salmer, som blev indført ved reformationen. Men de fleste kender ikke historierne bag melodierne, og dem vil vi fortælle i de 8 podcast, som vi nu genudsender.  I den første podcast handler det om Luther som komponist og om Peder Palladius -den første protestantiske biskop over Sjælland- om hans visitationsrejser, hvor han på dansk og i almindeligt sprog fortalte folk om, hvordan de skulle synge og holde op med at bede til jomfru Maria.

Rejse gennem Sverige
Vi skal mange år tilbage i tiden og høre om en historisk rejse gennem Sverige – en af de allerførste danske rejseskildringer skrevet af Jacob Birkeråd som var sekretær for en dansk general. De rejste til Stockholm i 1720 i forbindelse med forhandlinger efter Store nordiske Krig. Den gamle bog har guitaristen Ingolf Olsen læst, og han fortæller om den og spiller musik af Carl Michael Bellman.

Pharaos Klassikere. Min brodes levned 1
I Pharaos Klassikere begynder Karsten Pharao i denne uge på en ny føljeton. Det er Carl Baggers roman fra 1835 ”Min Broders Levnet”, en fortælling der til dels udspiller sig på Guldalderens Biedermeier-samfunds dystre bagside, som man ikke hørte så meget om i datidens litteratur, som jo helst skulle være smuk og god og opbyggelig. Derfor fik Carl Baggers roman også en krank skæbne, og det fik han i øvrigt også selv.

Jazzens historie. Jan Gabarek
Den norske sopran- og tenorsaxofonist Jan Garbarek skabte sammen med Keith Jarrett en milepæl i jazzen. I Danmark arbejdede han bl.a. sammen med percussionisten Marilyn Mazur i 12 år. Hun var på mange måder en ideel musikalsk partner for ham. Det er Christian Braad Thomsen, der fortæller i den2radio’s serie baseret på hans bog ’Drømmejazz- jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd'er’.

Foto: Anne Eggen