Det europæiske hus II (9)

Udsendelse d. 11. - 17.april. 2020

Den2radio’s serie ’Det europæiske hus’ har et klip med EU’s formand Ursula von der Leyen om coronavirussen dramatiske indvirkning på økonomien.
Men der er god hjælp fra EU til de borgere og virksomheder i Central- og Østeuropa, som bliver ramt økonomisk på grund af coronakrisen. Til gengæld er hjælpen fra EU-kassen til Italien og Spanien der lige nu er hårdest ramt af corona meget mindre.
Det viser beregninger lavet på baggrund af Europa-Kommissionens tal for, hvordan EU’s første corona-hjælpepakke på 37 milliarder euro godt 278 milliarder kroner er blevet fordelt.
Hjælpepakken, som er godkendt af EU's medlemslande og vedtaget af et bredt flertal i Europa-Parlamentet er indrettet sådan, at målt pr. indbygger får Ungarn 15 gange så meget i hjælp fra EU-kassen som Italien. Ungarn er nemlig det medlemsland, som målt pr. indbygger får den største coronakrise-hjælp fra EU-kassen. Den svarer til et beløb på 4.330 kroner pr. indbygger i landet.
Til sammenligning er den hjælp, Italien får, helt nede på 284 kroner pr. indbygger. Altså væsentligt mindre end EU-hjælpen til det Ungarn som i den seneste uge til gengæld er kommet under hård beskydning for at se stort på demokratiet og menneskerettighederne. Det gælder os det andet hårdt ramte EU land Spanien.

Serien er støttet af

 

Foto: wikipedia.org

 

MEDARBEJDERE

Anette Bruun Johansen, Jørgen Johansen, Ove Weiss

PROGRAMSERIE

Det europæiske hus