Europaprofilen - forår 2016 - 3

Udsendelse d.27.februar - 4.marts. 2016

Hvordan skal vi fremover håndtere de udfordringer som flygtningestrømmen fører med sig ind over Europas ydre grænser og ind i det europæiske fællesskab – det er det store spørgsmål, som ingen europæiske politikere har givet et godt svar på.

Vort århundredes største krise, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale om de flygtninge- og migrantstrømme, der i øjeblikket bevæger sig hen over det europæiske landkort i håb om at få asyl i Europa. Allerede inden årets to første måneder er gået, er flere end 100.000 Europa,  flygtninge og migranter der har rejst gennem Tyrkiet for at søge asyl i Europa. Samtidig skærpes debatten om asylansøgere dag for dag. Flere og flere europæiske lande lukker grænserne, andre, som bla Sverige og Danmark, indfører grænsekontrol - og intet tyder på europæisk enighed endsige samarbejde om hvordan den ny virkelighed skal håndteres.

Den danske grænsekontrol er netop forlænget, som vi hørte – men grænsekontrol er ikke et nyt fænomen.  Journalist og redaktør Jørgen Johansen fortæller fra Grænselandet - om Danevirke og Hedeby – to historiske lokaliteter, der spejler nogle europæiske drømme, problemstillinger og dilemmaer. Hør også politisk kommentator Ove Weiss om flygtninge og trepartsforhandlinger: Learning by doing. Trepartsforhandlingerne mellem regeringen og arbejdsmarkedets to parter, Dansk Arbejdsgiverforening og LO, forsøger i øjeblikket at finde løsninger på beskæftigelsesproblemet, bl. a. efter princippet learning by doing. Det vil sige, at flygtningene skal i arbejde fra første dag, uanset at de ikke kan en stavelse dansk. Sprogkundskaberne må komme hen ad vejen, lyder ræsonnementet. EuropaProfilen produceres med støtte fra Europanævnet – Anette Bruun Johansen er vært.

 

Serien er støttet af
   

MEDARBEJDERE

Anette Bruun Johansen, Jørgen Johansen, Ove Weiss

PROGRAMSERIE

Europaprofilen