FDB Møbler 1

Udsendelse d.6. - 12. april. 2019
Udsendelse d. 2. - 8. september. 2017
Udsendelse d. 9.-15.januar. 2016

Mange har møbler fra FDB stående, for i mange år blev der solgt rigtig mange møbler, og de var fra en tid, hvor møbler var lavet solidt. Men tiden ændrede sig, der blev solgt færre og færre møbler, og til sidst stoppede FDB Møbler. Men de kom igen i 2013.

Udsendelsen ser på, hvad det er, man har taget frem, hvorfor de møbler siger noget i vores tid, og om det skyldes et tidsløst design. I udsendelsen medvirker designhistorikeren Christian Holmsted Olesen, Designmuseum Danmark, kategorigruppechef Ole Kiel fra COOP og designeren Thomas E. Alken.

I udsendelsen omtales en række møbler, der kan ses her på siden.

Mikado

Stolen Mikado

Mikado er tegnet af Johannes Foersom (1947-) og Peter Hiort-Lorenzen (1943-) i 1986.

 

 

 

 

 

 

 

J46

Stolen J46

 

J46 er tegnet af i 1946 af Poul M. Volther (1923-2001). Volther var uddannet møbelsnedker, og blev siden møbelarkitekt. Han efterfulgte Børge Mogensen som leder af FDB Møblers tegnestue. J46 er den danske stol, der har solgt mest.

 

 

 

 

 

 

J52 og J39

Stolen J39

J52 fra 1943 (billedet øverst) er tegnet af Børge Mogensen (1914-1972). Børge Mogensen er den første leder af FDB Møblers tegnestue, hvor han startede i 1942 og stoppede i 1950. Børge Mogensen var uddannet møbelsnedker, og uddannede sig videre til møbelarkitekt. J52 er en windsorstol, og i udsendelsen fortæller Christian Holmsted Olesen om, hvordan den blev tegnet.

J39, også kaldet Folkestolen, er fra 1947. Den produceres i dag af Fredericia Furniture, men var oprindeligt et FDB møbel..

 

 

 

 

 

J80 og J81

Stolen J 81J80 og J81 er tegnet af Jørgen Bækmark (1929-), der var leder af tegnestuen fra 1958 til 1967. Han var som de andre ledere også uddannet møbelsnedker med en videreuddannelse til møbelarkitekt. På billedet er vist J81, der adskiller sig fra J80 ved at være en smule bredere og have armlæn. Thomas E. Alken fortæller i udsendelsen om, hvordan hans tilpasninger af stolen i forbindelse med relanceringen kunne ske i samarbejde med Jørgen Bækmark.
 

 

 

Medvirkende

Christian Holmsted OlesenChristian Holmsted Olesen er udstillings- og samlingschef på Designmuseum Danmark. Han er designhistoriker med en uddannelse som kunsthistoriker, og har specialiseret sig inden for dansk design i det 20. og 21. århundrede, hvor han særligt har beskæftiget sig med møbeldesign. Han har skrevet flere bøger om møbler, senest en stor monografi om Hans J. Wegner i forbindelse med Wegners 100 års fødselsdag i 2014, hvor der også blev lavet en stor udstilling om Wegner. Til daglig arbejder han især med museets møbelsamling. Museet har en samling af danske møbler fra det 20. århundrede på 700-800 møbler, som museet arbejder på at give adgang til permanent i nogle åbne studiesamlinger, fordi publikum er så interesseret i danske møbler. Der er en stor stigning i antallet af udenlandske turister, der kommer på museet, fordi Danmark i udlandet er kendt for møbelkunst. ”Det kulturfænomen vi er mest kendt for overhovedet i udlandet, er møbelkunsten fra midt i det 20. århundrede,” siger Christian Holmsted Olesen, og siger, at der ikke bliver udgivet et designhistorisk oversigtsværk, hvor der ikke er et kapitel om Danish Modern. Der er lavet undersøgelser, der viser, at for turister, der kommer til København, har arkitektur og design en af de højeste prioriteter.

Ole KielOle Kiel er kategorigruppechef for nonfood i COOP Danmark – dvs. alt hvad der har med bolig og fritid at gøre fra lys og servietter til designmøbler  –  hvor han har indkøbs og -salgsansvaret for vareområderne. Han havde også ansvaret for reintroduktionen af FDB Møbler i 2013. FDB har lavet navneskifte til COOP, men man har holdt fast i det gamle navn til møblerne.

 

 

 

 

Thomas E, AlkenThomas E. Alken har tegnestuen Format Design, der i de sidste 18 år har arbejdet med møbel- og produktdesign. Han er ansvarlig for bachelordelen af møbeldesign på Kunstakademiets Design- og Arkitektskole,og er medlem af Retsudvalget i Danske Designere. Han var fra 2005-2012 formand for Snedkernes Efterårsudstilling, der har tråde tilbage til Snedkerlauget, hvor bl.a. Børge Mogensen gjorde mange af sine første forsøg. Han er uddannet fra Danmarks Designskole og Alto Universitetet i Finland.

Litteratur

Per H. Hansen: En lys og lykkelig fremtid. Historien om FDB-Møbler. Albertslund: 2014.

Billeder

Billederne af møbler er produktbilleder fra COOP med undtagelse af billedet af J39/Folkestolen, der er stillet til rådighed af Lauritz.com.

MEDARBEJDER

Henrik Morell