Museer skaber viden: Følelser i guldalderens portrætter

Udsendelse d.29.juli - 4.august. 2023
Udsendelse d.22. - 28. februar. 2020
Udsendelse d.23. - 29. september. 2017

Oberst PauseBilledet øverst af H.C. Ørsted er et eksempel på nogle af de problemer, man kan have ved at forstå de følelser, der er forbundet med billeder fra guldalderen. Kunstkritikeren Emil Hannover syntes i slutingen af 1800-tallet bestemt ikke godt om portrættet, som han slet ikke mener viser, at Ørsted er en stor mand. Den negative oplevelse står i voldsom kontrast til Ørsteds hustru, der er begejstret lige som resten af familien. Der er en forskel i forståelsen mellem kunsthistorikeren og guldalderens malere i hvad et portræt skal indeholde, og afstanden er blevet endnu større siden Emil Hannovers tid. Det gør, at der er følelser i portrætterne, som man ikke nødvendigvis opdager, hvis man ikke ved,, hvad man skal se efter, og måden mange portætter er malet på, ligger langt nutidens forståelse af gode billeder af en person, der skal fange et øjebliksbillede. Et eksempel på situationsbilleder kan man dog også finde, som Albert Küchlers billede af Oberst Paulsens familie, hvor billedhuggeren Thovaldsens datter får en rose af sin søn (billed nr. 2).

I udsendelsen fortæller museumsinspektør Anna Schram Vejlby om følelserne i guldalderens portrætter med udgangspunkt i udstillingen "Fra den bedste side. Portræt og følsomhed i guldalderen," som hun har lavet på Den Hirschsprungske Samling. Hun fortæller også om den historiske sammenhæng, som billederne er malet i og nogle af de historier, der kan lukke op for en større oplevelse af værkerne.Man kan i udsendelsen blandt andet høre om begrebet "forskudt omsorg," hvordan man kombinerede følelser og fornuft, hvordan familien optrædte i billeder og den forståelse, der var af familien i guldalderen samt om venskabsportrætter.

Billeder

I udsendelsen nævnes følgende billeder fra udstillingen:
C.W. Eckersberg: Greve Preben Bille-Brahe og hans anden hustru Johanne Caroline Wilhelmine  (Ny Carlsberg Glyptotek)
C.W. Eckersberg: Portræt af madam Frederikke Christiane Schmidt (Den Hirschsprungske Samling)
Christen Købke: Portræt af oberst Høegh-Guldberg (ARoS)
Christen Købke: Portræt af oberstinde Høegh-Guldberg (ARoS)
C.W. Eckersberg: Portræt af Hans Christian Ørsted (Danmarks Tekniske Museum)
Albert Küchler: Oberst Paulsens familie (Thorvaldsens Museum)
Jens Juel: Elisabeth Henriette Bruun de Neergaard med sin ældste søn Henrik (Ny Carlsberg Glyptotek)
Wilhelm Marstrand: Arkitekten Gottlieb Bindesbøll (Statens Museum for Kunst)
Christen Købke: Maleren Wilhelm Marstrand (Statens Museum for Kunst)
Christen Købke: Portræt af landskabsmaleren Frederik Sødring (Den Hirschsprungske Samling)
Christen Købke: Portræt af Wilhelm Bendz  (Den Hirschsprungske Samling)
Desuden nævnes C.W. Eckersberg: Familien Nathanson (Statens Museum for Kunst), der ikke er med på udstillingen.

Medvirkende

Anna Schram VejlbyAnna Schram Vejlby er  museumsinspektør på Den Hirschsprungske Samling., og blev ph.d. i 2017 med afhandlingen ”Den bedste, troeste og smukkeste Lighed: Følelse og ideal i C.W. Eckersbergs portrætter”. I baggrunden af billedes ses Jens Juels portræt af Elisabeth Henriette Bruun de Neergaard og hendes søn.

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden