Museer skaber viden: Fortidsminder

Udsendelse d. 15. - 21. juli. 2023
Udsendelse d.30.november - 6.december. 2019
Udsendelse d. 29.april - 5.maj. 2017

Der er over 30.000 fredede fortidsminder i Danmark. Fortidsminder er et vidt begreb, som man kan blive klogere på i udsendelsen, hvor museumsinspektør Birgitte Fløe Jensen om sit arbejde med at føre tilsyn med fortidsminder, hvad der er så fascinerende ved dem, og hvad de kan fortælle om vores fortid.

Slots- og Kulturstyrelsen mener, at tilstanden af fortidsminderne er god, men i udsendelsen kan man få et lidt mere nuanceret billede.

Ansvaret for fortidsminderne ligger hos Slots- og Kulturstyrelsen, der har udpeget 10 museer til at varetage opgaven med tilsynet. Museum Sydøstdanmark har ansvaret for tilsynet i Vordingborg, Næstved, Faxe, Stevns, Guldborgsund, Lolland, Solrød, Greve og Køge Kommune.

Runddysse

Runddysse fra Holløse i Næstved Kommune.

Sten med skåltegn

Sten med skåltegn, Vordingborg Kommune.

Maribo kloster

Maribo kloster Lolland Kommune.

Kanonbatteri

Kanonbatteri Masnedø Fort, Vordingborg Kommune.

Milesten og kilometersten.

Milesten og kilometersten, Faxe Kommune.

Billeder: Museum Sydøstdanmark bortset fra portræt.

Læs mere

Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside om fredede fortidsminder 

Alle fund og fortidsminder i kongeriget både på land og på vand. De røde prikker er fredede fortidsminder, de blå prikker er ikke fredede fortidsminder dvs. enkeltfund inkl. detektorfund, arkæologiske undersøgelser mm.

Historiske kort  (dvs. ikke længere gældende) inklusiv de ældste matrikelkort fra udskiftningen.

Alle museumssager og museumsgenstande på statsanerkendte kulturhistoriske museer.

Medvirkende

Birgitte Fløe JensenMuseumsinspektør Birgitte Fløe Jensen er BSc i Heritage Conservation. Udgravninger og tilsyn med fredede fortidsminder. Hun siger, at "Hvis man kan li' action og følelsen af at være tæt på fortiden, så kan man lade sig underholde og læse Kongens Brev af Martin Davidsen eller se filmen Master and Commander instrueret af Peter Weir".  

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden