Fynske bronzealdergrave
Udsendelse d.12. -18. august. 2023
Udsendelse .d.24.feb. - 2.marts. 2018
Tæt på Kerteminde er der fundet en bronzealderhøj af en detektorfører. Der er i sig ikke noget opsigtsvækkende ved en bronzealderhøj, for dem er der mange af i Danmark, men det skulle vise sig, at det var et helt speciel fund, der var gjort. Ikke blot var gravgaverne noget særligt, det var selve begravelsen også, der viser en overgang mellem forskellige gravskikke. Man kan kalde den afdøde for en ”first mover,” siger museumsinspektør Malene Refshauge Beck i udsendelsen.
Der viste sig at være noget endnu mere spændende gemt i jorden, der kan kaste lys over nogle af de mindre privilegerede, der ikke blev begravet i selve højen. På trods af de mange høje man kender, så svarer de slet ikke til det antal mennesker, som man har regnet sig frem til, der har boet i det vi nu .kalder Danmark, men resterne af de fleste almindelige mennesker er væk Men det gælder altså ikke fundet ved Kerteminde, og Malene Refshauge Beck kan fortælle om et liv med hårdt fysisk arbejde, der sætter sig spor, som man kan se 3.500 år senere. Man kan også se, hvad der kan ske med et barn, der har fået mellemørebetændelse, når man ikke har mulighed for at behandle med penicilin.
Malene Refshauge Beck er museumsinspektør ved Østfyns Museers afdeling Landskab & Arkæologi. Hun er arkæolog, og er uddannet som cand.mag i forhistorisk og romersk arkæologi.
Foto: academia.edu