Museer skaber viden: Glas i Danmark

Udsendelse d.23. - 29. september. 2023
Udsendelse d. 11. - 17. januar. 2020
Udsendelse d.1. - 7. juli. 2017

Udsendelsen kunne handle om en lokal virksomhed, der er gået konkurs, hvad der medfører, at et lokalmuseum overtager en stor samling fra virksomheden. Det gør udsendelsen på sin vis også, for den handler om hvordan Næstved Museum overtog en kæmpe samling glas fra Holmegaard Glasværk. Men på grund af historien om glasproduktionen i Danmark med sammenlægninger og opsplitning af virksomheder, er udsendelsen også historien om glasproduktionen i Danmark fra begyndelsen af 1800-tallet. I udsendelsen medvirker museumsinspektør Susanne Outzen, der har ansvaret for samlingen, og der er spændende udstillingsplaner. Der kommer også nogle gode råd med om, hvordan man passer på sine glas.

Skibsglas

Det fleste vil nok kende Holmegaard Glasværk for vinglas i den dyrere ende.  Her Skibsglasset fra 1971 som Per Lütken har designet.

Sildeglas

Holmegaard Glasværk var andet en dyre vinglas. Her et sildeglas fra fabrikken.

Fyrfadsstage

I den gavevenlige størrelse finde man en fyrfadsstage. På billedet og i utallige danske hjem.

Susanne Outzen

Susanne Outzen er museumsinspektør på Næstved Museum.  Hun er cand.mag. fra Aarhus Universitet i middelalderarkæologi med suppleringsuddannelse fra Aarhus Arkitekskole. Hun har sammen med Karsten Christensen skrevet ”Birgitte Gøye & Heluf Trolles bøger” udgivet af Museum Sydøstdanmark i 2016. Disse bøger fortæller hun om i udsendelsen En bogsamling fra renæssancen.

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden