Hvad siger man når nogen dør?
Udsendelse d.24.-30.september. 2016
Når kollegaen, ens bekendt eller en anden man ikke er meget tæt på oplever et dødsfald, kan det være svært at sige og gøre det rigtige. Nogen har det så svært ved den situation, at de undgår den efterladte. I udsendelsen giver psykologen Laura D. Rosenvinge Kjersgaard nogle bud på, hvad man kan gøre og sige, hvis man gerne vil vise sin støtte, til den efterladte. I den forbindelse fortæller hun også om, hvordan mange oplever sorg, for det har også en betydning for hvor lang tid, det er relevant at tænke på en person som efterladt.
Det er indlysende tragisk, når et ungt menneske mister sin ægtefælle, men hvordan skal man se på gamle, der mister sin ægtefælle? Er det nemmere for dem, eller skal vi behandle dem på samme måde som den unge?
Vi kommer alle til at opleve, at andre mister, og kan gennem livet blive bedre til at håndtere den situation. For andre er det del af deres faglighed, at de skal kunne forholde sig til døden og sorgen på en professionel måde. Centerleder for to plejecentre, Susanne Christensen, fortæller i udsendelsen om, hvordan man kan have en professionel tilgang døden og sorgen, både hos beboerne og de efterladte.
Medvirkende
Laura D. Rosenvinge Kjersgaard er uddannet psykolog og er på Kræftlinjen på Kræftens Bekæmpelse. Kræftlinjen er en telefonrådgivning for alle, der er berørt af kræft. Det vil sige kræftpatienter, pårørende og efterladte, men det kan også være professionelle, der kommer i berøring med kræft. Det kan fx være i institutioner, hvor der er et barn hvis forældre bliver kræftsyg, og pædagogerne har brug for at få at vide, hvordan man griber det an i sådan en situation. Det er en landsdækkende rådgivning, der har åbent 70 timer om ugen.
Laura skrev som afslutning på sit psykologstudie specialet ”Sekundært ramt af kræft,” som handlede om sorg og krise ud fra de pårørendes perspektiv. Hun har også arbejdet på en tværfaglig smerteklinik, hvor hun har arbejdet med mennesker med kroniske smertetilstande.
Susanne Christensen er centerleder for plejecentrene Poppelbo og Lærkebo, Aktivitetscenter Brønshøj og Restaurant Stævnemødet. Aktivitetscentret er for ældre, der bor i eget hjem, og kommer hen i centret i nogle gange om ugen for at deltage i aktiviteter og træning. Hun er uddannet skolelærer og har været skoleleder i mange år. Hun er diplomuddannet i ledelse, som hun har beskæftiget sig med i 30 år.