Museer skaber viden: Jul i klunkehjemmet

Udsendelse d. 10-16. december. 2022
Udesendelse d.19. - 25. december. 2020
Udsendelse d.21. - 27.december. 2019
Udsendelse d. 9. - 15. december. 2017

Jul i borgerskabet i 1800-tallets slutning ligner på mange måder nutidens jul, for der er juletræ, julegaver og julemad. Men der er også forskelle, der afspejler borgerskabets kultur. I udsendelsen fortæller museumsinspektør Mette Byriel-Thygesen om julen, og hvordan man levede som velstående i slutningen af 1800-tallet. Lytterne kommer på besøg hos grosser Rudolf Christensen, der indrettede et pragteksemplar af en lejlighed i tidens klunkestil. Han havde, hvad der ganske vist ikke fremgår af hans dørskilt, familie, og efter hans død levede døtrene videre i lejligheden med stor veneration for den oprindelige indretning.

Nationalmuseet fik ved et lykketræf mulighed for at overtage lejligheden, så man i dag, hvad der også er specielt i international sammenhæng, kan se en lejlighed i klunkestil, der nærmest har stået uændret i over 100 år. Gennem studier i kildemateriale i tilknytning til lejligheden, har museet fået en viden om beboere og indretning, så den store historie kan fortælles ud fra en familie. Mette Byriel-Thygesen fortæller bl.a. om børnenes placering i familien og hvordan man som borgerfrue skulle mestre en mængde regler, så man kunne gennemføre visitter på den rigtige måde. Der var selvfølgelig de emner, som kvinder ikke havde forstand på (vi er før kvinder har fået valgret), og som kunne diskuteres i herreværelset. Det praktiske arbejde i huset, var der naturligvis tjenestefolk til, og de fastboende tre tjenestefolk blev suppleret med ekstra hjælp. Når man ser lejligheden, kan man godt forstå, at det har krævet en stor arbejdsindsats at holde den.

Klunkehjemmet ligger ved siden af Nationalmuseet i København, og man har mulighed for at komme på omvisning. I juletiden bliver der julepyntet, og man kan se et juletræ med familien Christensens egen julepynt.
Foto: Nationalmuseet

 

Medvirkende

Mette Byriel-Thygesen, cand.mag. i Europæisk Etnologi, er ansat som museumsinspektør i formidlingsafdelingen.

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden