Radio Norden. Nordnyt uge 36 2012

Nordnyt starter i denne uge med historien om Henrik Johan Holmberg fra Köker på Ålandsøerne. Anne Lisbeth Schmidt fra Nationalmuseet i København arbejder med "Holmberg-samlingen" og fortæller om hans guldfeber drømme som bragte ham til Chile, Alaska og Californien. Holmberg blev ikke guld-millionær, men fik i forlængelse af sine etnografiske studier stor betydning for den nordiske videnskab. 

Vi skal også høre om en gruppe vietnamesere, der blev lokket til at låne penge hos lånehajer til at rejse til Sverige og plukke bær. Intet var dog som de var blevet lovet. Der var ingen kost eller logi og heller ingen bær at plukke. Tilbage i deres landsby i det nordlige Vietnam, kæmper bærplukkerne stadig den dag i dag for at afdrage gælden til lånehajerne som er arrangeret af den vietnamesiske Mafia. 

Til sidst bringer Nordnyt et indslag om Grønlands moderniseringsproces i forbindelse med koloni-ophævelsen i 1950'erne, hvor de grønlandske selvstændighedstanker begyndte at blomstre. Onsdag d. 12. september kl.20 vil et panel af politikere og fagfolk debatere med publikum, hvordan disse tanker er opstået og hvordan det står til i dag. Det foregår på Nordatlantens brygge på Christianshavn i København og billetter kan købes her

 

PROGRAMSERIE

RadioNorden