Oplæsning: Fra øje til øre

Udsendelse d. 8. - 15. marts. 2024
Udsendelse d.25.februar - 3.marts. 2023
Udsendelse d. 7. - 13. oktober. 2017

Oplæsning er noget de fleste har prøvet lige fra de små klasser i skolen, så når man som voksen får opgaven med at læse op, kan det virke som en meget overkommelig opgave. Mange af dem, der skal læse op, det kan være journalister, præster og den store gruppe personer, der kaster sig over podcast og videoer på YouTube, opdager, at det ikke er helt så nemt. Og hvis de ikke selv gør det, så bliver det opdaget af deres lyttere.

For at hjælpe de nye oplæsere (og de erfarne, der stadig har behov) har de to retorikere Hanne Smith Pedersen og Louise Fischer-Nielsen skrevet bogen ”Fra øje til øre: Redskaber og virkemidler i oplæsning ,” hvor de gennemgår de elementer, der indgår i oplæsningen, og hvordan man kan øve sig i at blive bedre.

I udsendelsen fortæller forfatterne bl.a. om tempo, pauser og forskellen mellem det skriftlige og mundtlige sprog. Der bliver givet eksempler på, hvad man kan gøre for at blive bedre til oplæsning.
Eksemplerne i udsendelsen r bliver læst op af Karsten Pharao.

Medvirkende

Hanne Smith Pedersen er cand.mag. i retorik og musik fra Københavns Universitet. Hun er selvstændig konsulent og ejer af Fonegs Kommunikation. Desuden er hun ekstern lektor i fonetik og stemmebrug på retorikstudiet ved Københavns Universitet og timelærer og vejleder på Professionshøjskolen UCCs diplomuddannelse af talepædagoger.

Louise Fischer-Nielsen er uddannet retoriker og driver sin virksomhed Taleværkstedet, hvor hun bl.a. underviser i oplæsning, rådgiver og laver redaktionelt arbejde med tekster. Som en del af sit arbejde laver hun også stemmebrugstræning, hvor man lærer at bruge stemmen på en hensigtsmæssig måde.

 

 

Fotos: Henrik Morell

 

MEDARBEJDERE

Henrik Morell, Karsten Pharao