Radio Norden: Nordnyt uge 40 2012

Fire islændinge vil i maj 2013 forsøge at ro fra Norge til Nord-Amerika.
5% af de islandske teenagere lider af computerafhængighed – lige som en stor del af den øvrige befolkning, frem for alt de studerende. Symptomerne er migræne, smerte i hænder og lemmer og social isolation.
De nordiske arbejdsministre har drøftet problemerne med såkaldt ”social dumpning”, dvs. indvandret arbejdskraft som trykker lønniveauet og snydes for lovfæstede rettigheder. Problemet skal nu kortlægges for at gøre det muligt at målrette en indsats for ligebehandling af indfødt og indvandret arbejdskraft.
De offentlige indkøb udgør i de nordiske lande en sjettedel af bruttonationalproduktet.  Derfor er de en vigtig faktor, hvis man med offentlige indkøb vil styrke bæredygtighed.  En så stor kunde som det offentlige i Norden vil kunne få mærkbar indflydelse, når det gælder miljømæssige og socialt/etiske konsekvenser af produktionen, og det er noget man indenfor det nordiske miljømærke Svanen satser på. Det kom frem ved en stor europæisk forvaltningskonference i september.
I et samarbejde mellem Visit Greenland og Sermiatsaq AG er der produceret en række kampagnefilm rettet mod først og fremmest det danske turistmarked. Kampagnen rummer elementerne: nordlys, hundeslæde, hvalsafari, isen og menneskene. Filmene vil blive vist i s-togene i Københavnsområdet samt på perronerne.
På Ålandsøerne producerer man en æblebrændevin under navnet Ålvados. De franske calvados-producenter mener, at navnet ligger for tæt på deres og kræver navnet ændret. Foreløbig tager den ålandske producent sagen rolig og glæder sig over den store opmærksomhed den giver. ”Det er tydeligt at Ålvadosen er så unik, at til og med franskmændene synes, at det er skræmmende,” siger han opmuntret.

PROGRAMSERIE

RadioNorden