Velfærdsland 3: Vi, de bange - snubletråde og barrierer

Udsendelse d. 16.- 22. juli. 2016

Hvorfor er middelklassen så bange for underklassen, at der opstilles snubletråde og barrierer for social mobilitet? Det og meget mere undersøger Preben Brandt sammen med Nalle Kirkvåg i Velfærdsland 3.
Brandt har, som psykiatrisk socialoverlæge i Københavns Kommune, haft et langt og begivenhedsrigt liv med hjemløse, sutter, alkoholikere og andet godtfolk. Men har også selv taget en lang og utrolig rejse fra nærmest ufatteligfattigdom og til førnævnte middelklasse.

Men hvor trangen til at træde på dem allernederst i hierarkiet, kommer fra, undrer Preben og Nalle sig over i dagens Talk. Hvorfor det f.eks. er dem på kontanthjælp og andre udgrænsede, der tales så grimt om og ikke dem, der flytter formuen til Panama og dermed, ikke bidrager til skoler, veje, hospitaler og uddannelse mm.?

Hvad er det med os i middelklassen og vores holden de udgrænsede ude? Det, forsøger Preben og Nalle at finde svar på. Ligesom du kan høre om Preben Brandts mor, der som bare 6-årig i 1920’erne forvises til den anden ende af landet og sine bedsteforældre, der er så fattige, at de ligeså godt kunne bo i et uland.

Faktum er, at der i dagens Danmark bliver flere unge hjemløse. Det skyldes nedskæringer i kontanthjælpen; for når man ikke kan betale sin husleje, ja så ender man som husvild og hjemløs. Dermed smuldrer bunden under velfærdslandet Danmark. Og passer vi ikke på, risikerer vi ende samme sted som i 20’erne, hvor man skulle både skamme sig og være taknemmelig, hvis man fik blot minimal fattighjælp. Men er det en fremtid, flertallet af os faktisk ønsker? Skal dem på de allerlaveste ydelser, ligesom Preben Brandts mor for snart 100 år siden, igen udskammes og ydmyges for at modtage Velfærdslandet Danmarks økonomiske håndsrækning??

Link:
Projekt UDENFOR 
Preben Brandt

MEDARBEJDER

Nalle Kirkvåg