Vikingeskibsmuseet 1

Udsendelse d. 15.-21.december. 2018

Vikingeskibsmuseet i Roskilde er startet med fundene af 5 vikingeskibe, og i 1969 blev museet åbnet med en bygning, der var lavet til disse skibe. Men det er kun resterne af skibene, og for at forstå skibene, som de var for 1000 år siden, har man på museet arbejdet med eksperimentel arkæologi. Det vil sige, at man har rekonstrueret skibe, som man har kunnet sejle med, og fået viden om, hvordan teori passer med praksis – det gælder både i forhold til at bygge skibene og sejle med dem.

Afdelingschef Anne Christina Sørensen fortæller om museet, og den forskning man laver. Man har i de senere år sagt ”Uden skibe, ingen vikingetid,” og man kan i udsendelsen høre om skibenes betydning hos vikingerne. Ikke blot som transportmiddel men også i samfundet generelt, hvor skibene har stillet store krav til produktion af materialer.

Den praktiske del af skibene kender skibsrekonstruktør Vibeke Bischoff til. Hun har ikke blot været med til at bygge nogle af de rekonstruktioner, som publikum om sommeren selv kan prøve at sejle i, men hun har også været på langfart med vikingeskibe.

Vikingeskibsmuseet dækker skibsfart i tidsperioden til og med middelalderen. Men udover det område, har man også ansvartet for marinarkæologi i Østdanmark. Lige som på land, så skal man i vandet også passe på fortidsminderne, hvis man skal lave anlægsarbejder.

I udsendelsen bliver der nævnt myremalm. Hvis man er nærmere interesseret i jernfremstillingen i Danmark, kan man høre en tidligere udsendelse om emnet.

Billede øverst og billede af Vibeke Bischoff, fotograf: Werner Karrasch, Vikingeskibsmuseet.

Medvirkende

Anne Christina Sørensen

Anne Christina Sørensen er uddannet som forhistorisk arkæolog fra Københavns Universitet. Hun har skrevet ph.d.-afhandling om Ladbyskibet. Hun er afdelingschef for undersøgelser, forskning og udstillinger på Vikingeskibsmuseet.

Vibeke Bischoff'

Vibeke Bischoff arbejder på Vikingeskibsmuseet som skibsrekonstruktør. Hun har en baggrund som bådbygger, og hun har været med til at bygge museets rekonstruktioner af vikingeskibe. Den første hun var med til at bygge var Skuldelev 3.
 

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden