Museer skaber viden: Vikingetidens Borgring

Udsendelse d.3.-9. juni. 2023
Udsendelse d. 28.december - 3.januar. 2020
Udsendelse d. 6. - 12- maj. 2017

Det var en stor begivenhed, da Museum Sydøstdanmark i 2014 kunne meddele, at der var fundet endnu en ringborg fra vikingetiden i Danmark. Men fundet var ikke så nyt endda.

Museumsinspektør Nanna Holm fortæller i udsendelsen, hvordan man kom frem til at undersøge området, og historien om, hvordan man med nye metoder kom længere med udforskningen af ringborgen end man gjorde i 1970’erne. Der blev gjort nogle overraskende fund i udgravningen, der er med til at ændre på opfattelsen af ringborgene i Danmark De årstal man regner med i dateringen af ringborgene kan også være noget mere kompliceret end de sikre dateringsmetoder ellers lægger op til.

Udsendelsen fortæller om nogle af de arkæologiske metoder, der anvendes ved udgravningen, og hvad det er for forhold, der gør, om man har noget af grave efter eller står tilbage med rester fra vikingetiden, som smådyr kun er ved at spise de sidste rester af.
Borgring er ved at blive udgravet, og man kan besøge stedet.

Nanna Holm er ved at undersøge en værktøjskasse. 

Værktøjet fra værktøjskassen

Værktøjet fra værktøjskassen 

Publikum kan komme tæt på udgravningerne, og arkæologerne formidler den viden de aktuelt har.

Nanna Holm med tekniker fra politiet.

Normalt er det arkæologer, der opklarer, hvad der er sket i fortiden, men politiet har også deltaget på Borgring.

Billeder © Museum Sydøstdanmark

Medvirkende

Nanna Holm er cand.mag. i Middelalderarkæologi. Hun arbejder med administration af arkæologiske udgravninger og sagsbehandling på Museum Sydøstdanmark. Profilforsker på projektet Borgring, og har været med til udgravningen af ringborgen.

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden