Den2Radio - Uge 18 - 2024

Udsendelse d.27.april - 3.maj.  2024

InterMetzo
Med en lokalplan i hånden kan man nu fjerne den hundredårige biograf Palads, Paul Gerdes opretstående udendørs palet, en koloreret kodyl som Informations Allan de Waal sagde dengang i 1969, da københavnerne fik et chok. Ikke noget med bevaring her. Væk skal den. Andre kræfter, måske de samme, vil have Børsen genopbygget 1:1. Når tingene bliver gamle nok, træder følelser i stedet for funktion. Lad Palads leve som monument over en oprørsk tids farveglade professor. Anderledes med Børsen som i væsentligt omfang er forsvundet. Den nu tabte bygnings substans stammer reelt fra samme periode, hvori man i historicismens navn rev ned, føjede til og byggede op i en given ramme i egne forestillinger om fortidens sande pointe. At bygge en ny gammel, for så vidt en halvgammel nedbrændt bygning uden det kommer til at ligne og føles som det panoptikon noget sådant uundgåeligt bliver.

Med knald i låget
den2radio's Egon Clausen har læst en bog om vaccinemodstandens historie fra koppeindpodning i 1700 tallet over bekæmpelse mod tuberkulose til i dag, hvor kampen mod vacciner, læger og myndigheder især føres på de sociale medier. Det er Rikke Alberg Peters og Jakob Bek-Thomsen der har skrevet bogen 'Anti Vaccinemodstandens historie', og Egon Clausen kalder sin anmeldelse 'Med knald i låget'.

Kvindelige komponister. Elisabeth Jaquet de la Guerre
Kvindelige komponister har heldigvis fået det nemmere i de senere år, men det er en af de sidste bastioner indenfor musikken som kvinder har kæmpet mod, hvor kvindelige dirigenter efterhånden er en selvfølge. den2radio sender en serie om 15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år, hvor det er interessant at se at de to ældste som er fra 1600 tallets Italien og Frankrig faktisk ingen problemer havde med at få deres værker udgivet under eget navn, hvor det i de senere århundreder blev meget sværere og for nogen stort set umuligt. I denne uge er det den franske Elisabeth Jaquet de la Guerre, vi skal høre om, hun levede på samme tid som Solkongen og var hans protegé livet igennem nærmest fra vugge til grav. Hun var respekteret og anerkendt og omtalt i aviserne i Paris, en meget spændende dame.

At gå nøgen
Forfatteren Janne Teller, der er uddannet cand. polit. og skønlitterær forfatter, analyserer i de 21 essays i bogen 'At gå nøgen' de tendenser til polarisering, som for tiden finder sted i vores kultur. De højtråbende yderfløje næres ved hinanden og gør den vej smallere og smallere, hvorpå den søgende og åbne dialog kunne finde sted. Udviklingen er på ganske få år accelereret, og det synes nødvendigt at finde spor til det menneskelige samfund igen. Med erfaringer fra arbejde for FN i konfliktområder, fra længerevarende ophold i udlandet og fra iagttagelser af det, der sker lige omkring os, reflekterer Janne Teller i en samtale med den2radios Jens Raahauge over situationen og over mulige udveje.

Nordisk litteratur over grænserne 1
I denne uge kan I høre om de håndgribelige forbindelser der er imellem de nordiske landes litteratur, ikke bare noget så luftigt som inspiration, men mere konkret som at en nordisk forfatter udgiver sine bøger på et forlag i et andet nordisk land eller rent fysisk bryder op og flytter til et andet nordisk land. Det er Dr.Phil Jørgen Haugan, tidligere norsk lektor ved Københavns Universitet, der fortæller om de norske forfatteres forhold til Danmark. 

Salmesang ved Reformationen 5
I den 5.ud af 8 podcast om 'Salmesang ved Reformationen er vi nået til Johann Walter, der er blevet kaldt Urkantor, fordi han var den første komponist, der arbejdede tæt sammen med Luther, og allerede i 1524 udgav de Geystliche Gesangk Buchleyn. Den indeholder Walters flerstemmige udsættelser af de første reformatoriske salmer, deriblandt 'Nun bitten wir den heiligen Geist'. Johann Walter var ansat ved kurfyrste Frederik den Vises hof og blev senere kantor i Torgau lidt syd for Wittenberg.

Pharaos Klassikere. Min broders levnet. 5
Karsten Pharao fortsætter med at læse op af Carl Baggers lille roman ”Min Broders Levnet” fra 1835.
Fortælleren Johannes har ikke held med at hjælpe sin bror Arthur med økonomien og slet ikke med at prædike moral for ham. Så han forlader byen og tager en stilling som huslærer på en herregård. Familiens voksne søn Halvor er ikke modtagelig for lærdom, men han er et udpræget naturmenneske, som gerne vil have Johannes med på ture i omegnen, og han er ivrig efter at præsentere ham for præstens datter, Mathilde, som han er meget forelsket i, selvom han godt ved, at hans følelser ikke er gengældte. Til gengæld bliver Johannes forelsket i hende, og ham føler hun sig vist mere på bølgelængde med. Men det er ikke ufarligt, for Halvors jalousi driver ham langt ud i hævntørst. Så det bliver et spændende afsnit i denne uge.

Refleksion. Lejlighed med to altaner
I denne uges refleksion drejer det sig om at have en dyr lejlighed, en besværlig kæreste, - hvis man altså ser det fra mandens side – og så måske et lettelsens suk, der alligevel fiser ud i sandet. Det er Peter Zapffe, der læser sin historie 'Lejlighed med to altaner'. 

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik 16
’Efter muren’. Det er overskriften på dette kapitel i Tage Baumanns efterhånden omfattende Tysklands krønike, hvor vi bevæger os ind i de forvirrende 90’er med den tyske efterkrigstids schlagermusik.

Foto: den2radio