Den2Radio - Uge 19 - 2024
Udsendelse d.4. - 10.maj 2024
InterMetzo
Georg Metz omtaler den tale Frederik Vad fra Socialdemokratiet holdt for nylig om 'de andre', de der fører sig frem i det skjulte, de uddannes og tillægger sig manerer, stiger til vejrs og mødes i salonerne. De opfylder betingelserne, de bidrager og meget mere, men de vil os ikke! Ikke som vi vil villes! De skjuler sig bag tossegode danskeres anerkendelse af bosætning og uddannelse, men det ændrer ikke den kendsgerning, at de undergraver danske værdier, som kun de danskere kender, der ikke er dem! Hver for sig ændrer og bevarer de de danske værdier for at være på den sikre side og ikke gå glip af noget. Som alle andre.
Teatermagasinet Kastesigten – maj 2024
Teatermagasinet Kastesigten er ude med omtaler af fire stykker, der kan ses på de københavnske scener.
Hør mere om Dagene, dagene, dagene - hvor langt vil man gå for penge,
Eventyret Havfruen og ballet oplevelsen Under dybet.
Bliv fanget ind af havets symbioser, rejsen fra barn til voksen, fra det perfekte til det uperfekte, fra livet til døden, Under dybet og et stærkt one woman show.
Tragedien i Rumænien 1
For mere end 30 år siden var Rumænien en nation i kaos, der trækker sine spor helt frem til i dag. Landets diktator Nikolae Ceaucescu og hans regime var blevet væltet af en folkelig opstand, der var den blodigste af omvæltningerne i den kommunistiske østblok. Efter en summarisk retssag blev diktatoren og hans hustru henrettet ved skydning den 25. december 1989. Han efterlod sig et land, der var ødelagt af hans groteske variant af kommunismen. Han havde haft grandiose planer med Rumænien, og for at få en befolkning der var stor nok, skulle landets kvinder føde mindst fem børn. Prævention og abort var forbudt. Der blev dikteret et hårdt spareprogram med stadig strammere rationering af basale fornødenheder deriblandt fødevarer, gas og varme. Resultatet var en drastisk forringelse af befolkningens levestandard og ernæringstilstand, tiltagende underernæring og Europas højeste børnedødelighed. Samt tusinder af børn på kummerlige børnehjem, fordi forældrene ikke kunne tage sig af dem. Det er journalisten Peter Skeel Hjorth, der beretter om situationen, da han kom til Rumænien først i januar 1990.
Kvindelige komponister. Hilda Sehested.
I serien 15 kvindelige komponister fra 10 lande i 400 år finder vi en dansk komponist og hun er fra Fyn. Hilda Sehested. Hun var næsten samtidig med Carl Nielsen som hun kendte vældig godt og satte stor pris på, og det var gengældt. Hun komponerede en opera til Det kgl Teater, og hun var den første danske kvinde, der komponerede en symfoni. Operaen blev først uropført efter 100 år og ikke af Det kgl. Teater. Men symfonien blev opført og så nedladende anmeldt, at hun ikke ville have den opført mere. Sange og kammermusik har hun skrevet, og det er netop nogle af de værker, der er blevet taget op i de senere år og opført og indspillet.
.At gå nøgen - om kunst
Forfatteren Janne Teller, der er uddannet cand. polit. og skønlitterær forfatter, har i de 21 essays i bogen ’At gå nøgen’ analyseret de tendenser til polarisering, som for tiden finder sted i vores kultur. De højtråbende yderfløje næres ved hinanden og gør den vej smallere og smallere, hvorpå den søgende og åbne dialog kunne finde sted. Udviklingen er på ganske få år accelereret, og det synes nødvendigt at finde spor til det menneskelige samfund igen. I denne podcast taler Janne Teller med Jens Raahauge specielt om kunstens muligheder i en polariseret verden.
Pharaos Klassikere. Min broders levned 6
I vores føljeton ”Min Broders Levnet” i Pharaos Klassikere nåede jalousidramaet i sidste uge så højt, at Halvor Thyesen skød mod fortælleren, Johannes Harring, tydeligvis i den hensigt at dræbe ham. Det er præstedatteren Mathilde, der er anledningen.
I denne uge lægger jalousi bølgerne sig, men til gengæld får Johannes sig en ubehagelig overraskelse, da Mathilde betror sig til ham om sin fortid.
Salmesang ved Reformationen 6
"Aleneste Gud i himmerig" er en af de allerførste reformatoriske salmer. Både tekst og musik er inspireret af den katolske gregorianske påskeGloria, Lux et Origo. Professor emeritus, dr.phil. Finn Egeland Hansen trækker i sit foredrag linjerne op, dem der fører frem til salmen, og dem der fører videre i musik litteraturen til Lukas Osiander, Michael Praetorius og J.S. Bach.
Lyden af landsbykirkeorgler
De landsbykirkeorgler, der blev anskaffet til kirkerne i midten af 1800-tallet og frem til starten af 1900-tallet, er i høj grad blevet udskiftet. Syv af orglerne er blevet bevaret og kan høres i Sct. Andreas Kirke i København. Podcasten viser, hvor store variationsmuligheder orglerne har musikalsk og klangligt. Sct. Andreas Kirke blev lukket for nogle år siden, og orgelsamlingen fik en usikker fremtid. I podcasten bliver der spillet på Alling-, Badskær-, Børglum-, Indsle-, Krummerup- , Venø- og Ølandorglet, og det er optagelser fra Sct. Andreas Kirke, der er anvendt i udsendelsen:
Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik 17
Vi nærmer os slutningen af Tage Baumanns lange tyskland krønike. "Du Muss ein Swein sein" er overskriften på det 17. kapitel og vi skal denne gang ind i 1990'erne.
Foto:den2radio