Den2Radio - Uge 21 - 2024
Udsendelse d.18. - 24.maj. 2024
InterMetzo
'Frederiksens hyldest af Kjærsgaards forbillede' er overskriften på Georg Metz' kommentar. Forleden dag priste statsministeren Pia Kjærsgaard og takkede den aldrende partistifter for hendes indsats. Taksigelserne af Kjærsgaards indsats må relatere til partistifterens vredladne forkastelse, som Dansk Folkeparti konsekvent har fremført over for mennesker af muslimsk baggrund og/eller olivenfarvet hud. Men de gode ord kan sagtens have været en invitation til DF's vælgere om at komme over til Socialdemokratiet, for hvorfor sætte kryds ved Kjærsgaards og Messerschmidts forrevne flok, når man tilbydes en uforskammet regerings gangbar aggressiv kopivare hos Socialdemokraterne.
Ronkedorerne maj 2024
den2radio's Ronkedorer har samlet sig - de 3 af dem i hvert fald - Egon Clausen, Georg Metz og Jens Raahauge. De tre fagbøger som de præsenterer er: Oscar K's 'Og så var der verden som den var'. Den er illustreret af Dorte Karrebæk. Den anden har Morten Thing skrevet: 'Jødehadets, antijudaismens og antisemitismens historie', og den tredje er af Annie Jacobsen: 'Nuclear War, A Scenario'.
Tragedien i Rumænien 3: Håbets betydning
I den tredje og sidste podcast om ”Tragedien i Rumænien” fortæller Peter Skeel Hjorth også om et forarmet sygehusvæsen, der næsten ingen medicin havde og måtte reparere forældet udstyr med stumper fra apparater, der var gået i stykker – og om et særligt hospital for bygningsarbejdere, som havde endnu mindre end de andre hospitaler og ikke var andet end en venteplads uden behandling.
15 kvindelige komponister. Sofia Gubajdulina
I serien '15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år' sætter vi denne gang fokus på Sofia Gubajdulina. Hun er født i Tatarstan i det tidligere Sovjetunionen og dukkede først op i Vesten da hun var over 50, men slog igennem med det samme. I 1999 modtog hun den danske Sonningpris ved en koncert med DR Radiokoret og Symfoniorkester, og ved den lejlighed mødte Erik Christensen hende. Han er musikforsker med tilknytning til musikterapistudiet ved Aalborg Universitet og fortæller i et indslag om hendes mange sanser, at hun er lydhør og visionær, at hun skaber store visioner af klang i tid og rum og at hun har hele det psykologiske udtryk. Sofia Gubajdulina er stadig i blandt os, hun er 92.
At gå nøgen - om Metoo
Med erfaringer fra arbejde for FN i konfliktområder, fra længerevarende ophold i udlandet og fra iagttagelser af det, der sker lige omkring os, reflekterede Janne Teller i en samtale med den2radios Jens Raahauge over situationen for nogle år siden. Her i den sidste og fjerde podcast centrerer samtalen sig om de overgreb, som er blevet så nemme at føre ud i livet via de sociale medier. - ofte anonymt.
Korstogene. Gud vil det
Teologisk Folkebibliotek er titlen på en bogserie, hvor teologiens mange emner behandles i en række små bøger, som er skrevet af Carsten Selch Jensen. den2radio's Søren E Jensen har talt med ham. Bogen "Gud vil det" er første bind i serien, som er lavet i et samarbejde mellem Det Teologiske Fakultet og Forlaget Vandkunsten.
Salmer ved Reformationen 8
"At synge en degn ned" er et udtryk der stammer fra den tid, da menigheden i kirken selv sang salmerne som de synes de skulle være med mange udsmykninger af den ellers langsomme salmemelodi. Inden orgelledsagelse blev almindelig, kunne menigheden overdøve degnen. Folkelig omsyngning kalder man det, og det fortæller sanghistoriker Kirsten Sass Bak om i den 8.og sidste podcast i den2radios serie Salmesang ved reformationen.
Pharaos Klassikere. Min broders levned 8
Så er vi nået til sidste afsnit af Carl Baggers roman ”Min Broders Levnet”. I 1835 kunne man ikke forestille sig, at en roman ikke skulle ende godt, så det gør denne her selvfølgelig også, hvad man nok ud af rammefortællingen allerede har gættet. Spørgsmålet er dog, hvor stor lykke der hersker i præstegården, hvor Johannes Harring havner med sin lille familie. Det må
læseren selv vurdere, for romanen ender temmelig brat. Som bonus-info får I uddrag af Georg Brandes essay om Carl Bagger fra 1898.
Jazzens historie. William Parker
Det er sjældent at en bassist bliver et musikalsk midtpunkt men det blev William Parker med en imponerende karriere som komponist, underviser, multiinstrumentalist og digter. En af sine bøger har han kaldt ’Who owns music? Hvem ejer musik?’ William Parker er en af de 21 jazzmusikere, som Christian Braad Thomsen portrætterer i serien om Jazzens historie.
Foto: den2radio