Den2Radio - Uge 25 - 2024
Udsendelse d.15. - 21. juni. 2024
InterMetzo
Georg Metz tager i sit Intermetzo fat på USA. D.14.juni 1777 fik det vordende USA ved løsrivelsen fra England sit markante flag. En slags flagdag - 14.juni - muligvis den sidste amerikanske i egenskab af den nation, dets allierede trods katastrofer som Nixon blandt andre grundlæggende forstod som stabilt. Bliver den dømte Trump valgt til kommende præsident, hvilket jo kan ske, vil det blive ham, der står i spidsen for fejringen af 250 års dagen for Uafhængighedserklæringen 2026 konciperet i juli 1776 af Thomas Jefferson og John Adams og Benjamin Franklin. Den 4. juli blev den vedtaget, og USA blev til.
Alex Riel. Livsglæden ved trommerne
D.9.juni døde trommeslageren Alex Riel 83 år gammel. den2radio ligger heldigvis inde med en podcast om ham, og den genudsender vi i den anledning. Han har siddet ved trommerne i et helt liv, men han gjorde som hans far forlangte, han tog en uddannelse som damefrisør, men hans hjerte var til musik og ikke mindst til at spille trommer, og det var ikke til at komme udenom, det indså hans forældre hurtigt. Han har rejst verden rundt og spillet med de største navne. Men jazz var ikke det eneste, der var interessant, ingen grund til at holde sig tilbage fra pop, rock og klassisk, tænkte han, og han var med til at starte Savage Rose og kan også noteres for en lang årrække som trommeslager hos Sebastian.
De nordiske pilgrimsruter 3
I den tredje og sidste podcast i serien om Olavsvejene igennem Danmark, Sverige og Norge følger Jørgen Johansen pilgrimsruten fra Oslo til Trondheim eller Nidaros. Vejen går gennem Gudbrandsdalen og over Dovrefjeldet og en af rejsekammeraterne er Sigrid Undsets romanfigur Kristin Lavransdatter.
Orandi
Orandi er ordet for tro og bøn og titlen på en cd. Nogle gange kan det komme bag på en, at en simpel optagelse af en koncert er blevet væsentlig bedre end forventet siger pianisten Christian Rønn, han komponerer også elektronisk musik, og han fortæller om den næsten ukendte musikfestival, der afvikles over sensommeren i henholdsvis Villingerød kirke og Esbønderup Kirke på Nordsjælland.
Glimt fra Italien: Michelangelo
I sidste uge sendte vi 'Glimt fra Italien' fortalt af den dansktalende italienske journalist Alfredo Tesio, og den handlede om den italienske premierminister Giorgia Meloni. I denne uge fortæller Alfredo Tesio om Michelangelo og en berømt legende, som mange Roma fans ofte har hørt fortalt. Netop den Michelangelo der blandt andet har skabt for den uforlignelige Pietas statue, det sixtinske Kapel og meget, meget andet, der fylder kunsthistoriens bøger om den italienske renæssance.
Kinesere i Danmark 2
Man kan føle sig meget alene, når man kommer til Danmark som politisk flygtning. Det fortæller Aihua Yan, der kom som flygtning fra Kina efter demonstrationerne i 1989. Det var ikke fordi hun selv havde deltaget, men fordi hun havde hjulpet andre. Det med at hjælpe andre har været en stor del af Aihua Yans virke i Danmark, men hun har også været direkte involveret i politisk arbejde.
Alberts lære 4: Camus i Provence
Hvorfor elskede Albert Camus Provence i så høj grad, at han brugte pengene, der fulgte med den litterære Nobelpris i 1957 til at købe et hus i en lille provencalsk landsby? Og hvilken forbindelse er der mellem dén og hans filosofiske hovedtanke: Middagstanken? Det er spørgsmålene, der bliver stillet i fjerde kapitel af Alberts lære vores serie om Albert Camus, og I kan høre hans datter, Catherine Camus, fortælle om familiens hus i Provence og Camus’ arkiver i Aix-en-Provence.
Pontoppidan Krønike: Den stærke skrædder
I vores række af fortællinger fra Henrik Pontoppidans ”Krøniker”, der udkom i 1890 er vi nået til ”Den stærke Skrædder”, et rigtigt skælmsk eventyr om den lille vanskabte skrædder, der dog vinder sig ry som kæmpestærk og får den smukkeste pige i landsbyen. Det er Karsten Pharao der læser.
Kirsten Olesen læser digte af Gabriela Mistral 4
Den chilenske digter Gabriela Mistral fik Nobelprisen i litteratur som den første efter 2. verdenskrig. Vi bringer den fjerde og sidste podcast, hvor skuespilleren Kirsten Olesen læser digte fra en af Gabriela Mistrals stærkeste digtsamlinger, Locas mujeres, på dansk under titlen "Gale kvinder" i Malene Thorborgs oversættelse.
15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år: Barbara Strozzi
Den musicerende kurtisane er Barbara Strozzi blevet kaldt, men også den mest virtuose sangerinde - virtuossisima cantatrice. Hun var et stort navn i 1600 tallets Venedig hyldet som en af de mest profilerede komponister og en af de første kvindelige komponister af verdslig musik, der blev udgivet i eget navn. Hun blev født i 1619, siden men er i den grad i live i dag. Der findes rigtig mange indspilninger af hendes musik. Hun er nr 9 i serien '15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år'.
Foto: Augustenborg Slot (den2radio)