Den2Radio - Uge 34 - 2024

Udsendelse d. 17. - 23. august 2024

InterMetzo
Forleden meddelte Donald Trump, at han ikke accepterer valgresultatet til november, medmindre han vinder. Tydeligere kan det dårligt hamres ud i granit, hvor farlig situationen er i USA, og hvor ildesindet Trump og hans bevægelse er. Over for monstrøsiteten står Kamala Harris og hendes vicepræsidentkandidat Walz. I opadgående meningsmålinger er de i færd med at afmontere Trumps falske verdensbillede. Kamala Harris og Tim Walz bibringer håb om Trumps fald trods risiko for væbnet opstand går valget ham imod.

De udødelige 4 
Hvordan ser familielivet ud? Er familierne i opløsning? Og vil nye familiekonstellationer ændre på det familieliv, som vi har kendt altid? Til at svare på det har Kirsten Rønn talt med forstander for Tisvilde Seniorhøjskole Mogens Johansen, den dansk-italienske journalist Alfredo Tesio og sociologen Hans Kristensen.

Fortidsfåret, vikingen og uldsejlet 
I podcastserien ’Radio Underjordisk’ skal vi sammen med Abelone Bregninge til søsætning på Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Vi skal møde skipperen og det gode skib Skjoldungen, væveren, bådebyggeren, den arkæologiske tekstilforsker der hver især fortæller deres historie om kunsten at skabe og vedligeholde et uldsejl.

Jan Toftlund 1
Sangeren og sangskriveren Jan Toftlund blev også kaldt ’Danmarks Dylan’. Han døde i 1990 kun 41 år gammel, men havde udgivet flere plader. Og efter hans død er der udkommet mindeplader og også bøger om ham, og i en kuffert fandt man over 400 af hans tekster, kendte og ukendte. For ca.3 år siden udkom to bøger indenfor et år om Jan Toftlund. Den ene bog  - BAGSIDESANGER er skrevet af forfatteren Espen Strunk med forord af Erik Kramshøj - er baseret på interviews med nogle af hans nærmeste samarbejdspartnere, bl.a. Erik Grip, Ole Fick, Lasse Helner, Benny Holst og Martin Andersen samt familiemedlemmer. 
I dag er hans tekster mere relevante end da de blev skrevet og en af vennerne, den2radio’s Erik Kramshøj, fortæller om ham i denne første ud af to udsendelser.

Staniolekspressen
Sølvpilen eller Staniolekspressen var et lyntog fra gamle dage. Der findes et enkelt togsæt endnu og fotografen Jon Nordstrøm har udgivet en bogen "Sølvpilen" om de tog fra dengang, der var tog til. Og lokoførerne var også et særligt folkefærd, de kørte altid MED toget. Dengang vi skulle med Storebæltsfærgen var det sådan, at tog blev kørt om bord på den ene side og hentet af en anden lokofører på den anden side, men ikke når det gjaldt Sølvpilen. Dens lokoførere kørte med over Storebælt og overnattede ved endestationen f.x. Struer inden de kørte tilbage med deres tog, de kendte toget ud og ind og reparerede på det. Jon Nordstrøm er romantikeren, der elsker lyden, rejsen, designet og de særlige nørder, der kørte det.

Rebetiko – den græske blues 
Dykker man ned i rebetikoen, finder man historier, der giver et andet blik på Grækenland, end de fleste ferielystne danskere er vant til. Væk er de velkendte smukke øer med solskind, sandstrand og tavernaer med ternede duge. I stedet handler det om smerten ved den ulykkelige kærlighed, modløsheden på samfundets bund og om at føle sig udenfor.
Musikken udvikler sig sideløbende med det græske samfund, og således har politiske begivenheder indflydelse på både musik og tekst. Lektor Mogens Pelt og musiker/komponist Sune Kølster medvirker. Kasper Jepsen har tilrettelagt.

Den sunde menneskeret. Et essay af Frederik Dessau 
Vi sender i denne uge et af Frederik Dessaus essays. Radiomediet var Frederik Dessaus suveræne forum, hvori han hos DR i årene 1974-97 i dyb originalitet skabte en lang række af litterære og musikalske essays. Han trådte frem som sin egen beretter og videreformidlede ofte ellers vanskeligt tilgængeligt stof, filosofisk såvel som kunstnerisk og historisk, i et fremadskridende udviklende sprog, nuanceret og altid velformuleret krydret med Dessaus stille til tider let ironiske, men aldrig uvenlige humor.  

Pharaos klassikere: Herman Bang 3 
Lidt om: Hvorledes vi begrave vore Døde.
Herman Bangs søndagskronik i Nationaltidende 21.3.1880 begynder som en af hans sociale reportager, der handler om fattig-begravelser på samlebånd, men slutter med en kritik af præsternes begravelsestaler byggende på ukendskab til den afdøde, der også ved kendte og velhavende menneskers begravelser kan kaste et falsk og forlorent skær over det hele.

Klassisk på nettet: Blå time med fransk musik
Klassisk på nettet handler om fransk musik i den blå time. Vi skal høre musik af blandt andre Satie, Debussy, Ravel, Poulenc og den frankofile argentiner, Piazolla. Kirsten Rønn fortæller og spiller musik.

Foto: den2radio