Den2Radio - Uge 7 - 2024

Udsendelse d.10. - 16. februar. 2024

InterMetzo
Georg Metz lægger ud med overskrifterne: ’Galge og gren’ og ’Fristelser over evne i den overdådige varemængdes tidsalder’. Butikstyverier er på det højeste niveau i 19 år. Politikerne reagerer, justitsministeren og Søren Pape Poulsen vil gøre noget. Justitsministeren siger: Jeg skal ikke kunne svare på, om en forsker et eller andet sted har undersøgt det. Det jeg kan sige, er at vi kan se på en række forskellige kriminalitetsformer, at hvis man ikke på én gang både er klar til at bruge jernhandsken og forsøge at forebygge, så kommer man ingen vegne’

Landbrugsmagasinet: Peder Agger
Landbrugsmagasinet træder i denne uge over på den anden side af markskellet og ser på hvordan de forskere og myndigheder, der arbejder med at begrænse landbrugets påvirkning for at beskytte naturen, går til værks. I studiet sidder professor emeritus og tidligere natur-overvismand Peder Agger - som vil give et historisk rids af hvordan miljø- og naturdebatten har formet sig herhjemme de sidste 50 år.  Det er altså mere et tilbageblik på hvilke landbrugs-dagsordner som Agger i sit professionelle virke har været med til at diskutere end en analyse af den aktuelle situation som I kan høre om i Landbrugsmagasinet.

Musik på trods 6: Bela Bartok og Witold Lutoslawski
I denne uge sender vi den sjette podcast i serien 'Musik på trods' om komponister i Østeuropa i 1900 tallet, der alle har oplevet krig, undertrykkelse. tortur, flugt og modstand. 8 podcast med 2 komponister i hver, og denne gang skal vi høre om Witold Lutoslawski fra Polen og Bela Bartok fra Ungarn. To store komponister i 1900 tallet, der har efterladt meget vigtige værker.

Kort men Godt: Romantik, kærlighed og Valentin
Kærlighed hører alle til og har plads i livet hver dag, året rundt. Alligevel har vi udråbt 14. februar til fejring af kærligheden, men hvorfor netop den dag? Fortællingen om den hellige Valentin og hvorfor han for omkring 500 år siden blev helgenkåret, og siden har lagt navn til dagen, hvor elskende giver deres indbyrdes kærlighed særlig opmærksomhed. den2radio har været på jagt efter historien om Sankt Valentin og kærlighed og mødte undervejs sognepræst Susanne Møller Olsen der fortæller, hvad vi ved om ham i dag, og hvorfor hans dødsdato har fået en særlig status, så det nu er udråbt som dagen, hvor der er særlig fokus på kærligheden.

Et homofilt liv 2
Programrækken ’Et Homofilt Liv’ er blevet til som et sammenklip af flere interviews foretaget hen over vinteren 2018-19 med den homofile Doris Lillebil Pollas, der er født i 1924 og dermed er den ældste af bidragsyderne til projektet. I programmerne fortæller Doris levende om livet som drengepige i Ringkøbing, som landvæsenselev ved de større proprietærgårde i Jylland, som homofil kvinde i København, og endelig som LGBT-foreningsmedlem og plejehjemssøgende på Silkeborgegnen. Vi sender det anden program i denne uge.

Arktis i hjertet 3
Hvordan finder man sin plads som grønlænder i det grønlandske samfund, hvis en stor del af ens barndom og ungdom er foregået i en dansk kontekst? I mange årtier var det en realitet for grønlændere, at hvis man ville have en uddannelse, blev man nødt til at forlade sit nærmiljø og sin familie. Der var først og fremmest de lange skoleophold i Danmark, men der var også års lange ophold på kostskoler. De store aktuelle problemer i Grønland med omsorgssvigt, herunder incest, er ifølge eskimolog Eleonora Johansen direkte forbundet til det kostskolesystem, der i mange år prægede det grønlandske skolevæsen. For vokser man op uden for familie og rødder, er det meget svært bagefter at skabe gode rammer for ens egne børn.

Tage Baumann 5
Hvad er tyskerne og hvad er tyskernes folkesjæl? Det er spørgsmål man har beskæftiget sig med lige så længe der har været tyskere. Tage Baumann gennemgår den tyske efterkrigstids schlagere igennem 17 podcast, og denne gang er vi nået et godt stykke ind i 1960’erne. Orkestermusik og ulmende oprør er overskriften på den 5.podcast.

Pharaos klassikere: Digte af Thøger Larsen 2
Som lovet vil Karsten Pharao i denne uge fortsætte i Pharaos Klassikere med mere af Thøger Larsens pragtfulde lyrik. Han var den solgennemvarmede livsglædes hjertelige besynger, men han glemte aldrig at under det dugvåde grønne græs ventede den brune muld med en grav, der passede til os alle. Som han skriver: Ak, det er sangen om ildens evig fortærende nåde. Yppigheds-kildens og afgrunds-ildens grumme og grønnende gåde.

Jazzens historie. John Coltrane
Tenorsaxofonisten John Coltrane oplevede fra sidst i 50èrne og frem til sin død i 1966 nogle rige musikalske år. Han indspillede "Kind of Blue" med Miles Davis og han fik et gennembrud til et større publikum med "My Favorite Things". Live-optagelser med Coltrane fra jazzklubben Village Vanguard i 1961 er nok jazzhistoriens vigtigste. Christian Braad Thomsen fortæller om Coltrane og spiller de sublime indspilninger. Han har ud fra bogen ’Drømmejazz – jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd’er’ produceret denne serie på 22 udsendelser til den2radio.

Foto: Anne Eggen