Den2Radio - Uge 8 - 2024

Udsendelse d.17. - 23. februar. 2024

Intermetzo
Georg Metz lægger ud med en overskrift som: ’Automatreaktion i antisemitismen som proklamation’ i ugens kommentar. Israel blev en halv snes år efter 1948 moderne blandt venstrefløjsfolk, der i de gladere dage plus et par årtier længere, og længe inden individualitet og parforhold gik i kloster i Maos lyst, hellere drog i kibbutz og levede kollektivt. Hvordan det ligger nu bortset fra dem, der fristes af konspirationsteorier tyder heller ikke meget på et alment vågnende dansk jødehad. Krigen i Gaza nu har heller ikke noget at gøre med jøder hverken som sådan eller som helhed. Kritikken af den israelske regerings stadig mere indædte krigsførelse i Gaza og på Vestbredden har lige så lidt med antisemitisme at gøre, som da den danske højrefløj for 50 år siden beskyldte kritikere af USA’s krigsførelse i Vietnam for antiamerikanisme.

Historien om Valentyna fra Ukraine
D.24 februar er det 2 år siden Rusland angreb Ukraine og startede krigen, der nu hærger landet.
I den anledning sender vi et interview med den 33årige Valentyna Shapovalova, som er født som sovjetisk statsborger i Odessa, men kort efter blev ukrainsk statsborger, siden islandsk statsborger og nu bor hun på 17. år i Danmark og er mere ukrainsk end nogen side i sit hjerte. Anne Eggen har talt med Valentyna Shapovalova, der nu er på vej til Odessa for at besøge sin babuska og mærke sit land.

Musik på trods 7: - Valentin Silvestrov og Kurt Weill
I denne uge sender vi den syvende podcast i serien 'Musik på trods' om komponister i Østeuropa i 1900-tallet, der alle har oplevet krig, undertrykkelse, tortur, flugt og modstand. 8 podcast med 2 komponister i hver, og denne gang skal vi høre om Valentin Silvestrov fra Ukraine og Kurt Weill fra Østtyskland. Valentin Silvestrov er 87 år og levede i Kyiv indtil for 2 år siden, for efter Ruslands invasion d.22.februar 2022 gav han op og flyttede til Berlin, da opgav han håbet om fred.

Kunsttimen: Tillid og tro og det der følger med
"Vi skaber og drifter innovativt, testbart software. Vi vil være den foretrukne samarbejdspartner i forbindelse med digitaliseringen af det offentlige Danmark og markedsledende inden for selvbetjening, forretningsunderstøttelse, ressourcestyring og fintech”… hvordan harmonerer det med at leje et slot, være skuespiller og tage gæster med tilbage til vikingernes tid? Mød Mads Hedegaard, en meget kreativ mand, der vitterligt forsøger at holde sig åben, lave sin research og så være fyldt med tillid.
Paul Frost Clementsen og Mikael Jensen har lavet serien om særligt kreative mennesker.

Et homofilt liv 3 
Programrækken ”Et Homofilt Liv” er et sammenklip af flere interviews foretaget hen over vinteren 2018-19 med den homofile Doris Lillebil Pollas, der er født i 1924 og dermed er den ældste af bidragyderne til projektet. Her i tredje kapitel fortæller hun om livet i efterkrigstidens København, hvor hun er med i opstarten af Forbundet af 1948 og lever livet på Admiralkroen, hvor kvinder danser og kysser hinanden. Hun fortæller også om sit kammeratægteskab med Gunnar og om andre homofile, der ikke har oplevet samme tolerance hjemmefra, som hun selv har.

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik 6
I denne uge kommer 6.afsnit om Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagere. ’Sig mig hvor du står’ er overskriften om 60’ernes schlagere i DDR.

Pharaos klassikere: Digte af Gustaf Munch-Petersen
Med Gustaf Munch-Petersen holdt modernismen for alvor sit indtog i den danske lyrik. Hans digte fra 30’erne – og for øvrigt også hans billedkunst – viste en stærk affinitet til surrealismen. I Pharaos Klassikere i denne uge får I et lille udvalg af Munch-Petersens bedste lyrik.

Reflektioner: Kaptajnen. En fortælling om en hane og meget andet.
"Kaptajnen. - En fortælling om en hane og meget andet." kalder Peter Zapffe sin Refleksion. Denne gang er den noget længere end refleksionerne plejer at være. Han tager os med ind i storkollektivets forunderlige verden engang i 70èrne, hvor måden at efterleve sine idealer i dag vil virke noget indviklet, og han fortæller om en tid hvor overlevelse og underhold var afhængig af blandingen: gode gerninger og indgange til de offentliges pengekasser i en god sags tjeneste, forstås.

Jazzens historie. Ornette Coleman
I sin gennemgang af de store skikkelser i jazzens historie er Christian Braad Thomsen nået til altsaxofonisten Ornette Coleman, en musiker der flyttede grænser for jazzens udtryk. Som ung ikke lige velset alle steder, men i dag anerkendt som en af dem, der lagde grunden til det der kaldes ”free jazz”.

Foto: den2radio