Hukommelse under pres

Udsendelse d. 30.maj - 5.juni. 2020
Udsendelse d.17. - 23. august. 2019

Udsendelsen ”Hukommelse under pres” handler om hvordan vi mennesker nogle gange bruger fysiske objekter til at huske på meget svære oplevelser i fortiden. En genstand kan minde os om noget vigtigt og dermed blive værdifuld på en helt ny måde. Måske ophører den sit virke som   tekande eller tandbørste og får en ny funktion fordi den knytter sig til en betydningsfuld hændelse. Den kan indkapsle energi fra fortiden. Når man er på flugt, fortæller de ting den enkelte vælger at tage med sig en historie om fortid, nutid og håb for fremtiden. Hvad fremmede mennesker i et dramatisk historisk øjeblik gemmer i jakkelommen kan give os forståelse for deres indre verden og den situation de stod i.  I denne udsendelse dykker vi ned i de danske jøders gemmer, dem der blev reddet i oktober 43, for at se hvad der kom med tilbage fra Sverige. Og mere tidsnært ser vi på hvad migranter på ruten over Middelhavet tager med sig på den farefulde rejse. Hvad er for kært til at man kan holde ud at miste det, hvilken historie om fortiden man absolut må have med sig på rejsen ind i det ukendte? Hvordan kan disse objekter hjælpe udenforstående til at forstå hvad disse individer gennemlevede?
I udsendelsen deltager direktør for Dansk Jødisk Museum Janne Laursen og repræsentant for den italienske NGO, Archivio Memoria Migranti Costanza Meli.

Udsendelsen er det tredje program i rækken om hvordan mennesket reagerer på traumatiske begivenheder som krig og overgreb, og om hvordan disse traumer finder deres plads i vores indre. I alle tre udsendelser beskæftiger vi os med redningen af de danske jøder i 1943 set fra forskellige vinkler. Denne dramatiske begivenhed påvirkede ikke kun jøderne men også modstandsfolk og de fiskerne der stillede deres både til rådighed. Gennem samtaler med fagfolk ser vi på hvad man kan lære af fortiden. Har vi som nation kollektive erfaringer der er brugbare og kan hjælpe os med at forstå nutidens migrant krise bedre?

Forsidefoto: Omfavnelse, skulptur af Eric Kilby

Serien er støttet af

MEDARBEJDER

Noa Agnete Metz

PROGRAMSERIE

Flugt og hukommelse