Ingrid Vang Nyman. Pippi Langstrømpes tegner.

Udsendelse d.8. -14.oktober. 2022
Udsendelse d. 21 - 27.marts. 2015

En af årets største bogsucces'er er Jens Andersens biografi om Astrid Lindgren. Der er skrevet uendelig meget om hende, men aldrig så indgående og formidlende som den, og så har Jens Andersen fået lov til at bruge en masse breve, som aldrig før er blevet offentliggjort. 

Vi har her på Den2Radio for nogle år siden beskæftiget os med nordiske børnebogsforfattere: Thorbjørn Egner, Tove Jansson og Gunilla Bergström, som alle tegnede deres figurer selv, men Astrid Lindgren har altid haft en tegner, og den første og helt epokegørende var Ingrid Vang Nyman. Hun har givet liv til Pippi Langstrømpe og Børnene i Bulderby, men der er ikke mange der ved eller tænker over, at hun er dansker. Hun døde allerede i 1959 og der gik omkring 40 år, før hendes tegninger blev vist ved en udstilling i Danmark. Det var på Vejen Kunstmuseum, -byen hvor Ingrid Vang Nyman selv er vokset op. Den2Radio genudsender nu og i de kommende uger udsendelserne med børnebogsforfatterne. I denne uge er det Ingrid Vang Nyman, det skal handle om, hendes liv og hvorfor hun stadig er så ukendt. Og selv i Jens Andersens bog er hun omtalt som tegner, som en genial tegner oven i købet, men uden omtale af hvem hun er.

Medvirkende er Teresa Nielsen fra Vejen Kunstmuseum og Lena Törnqvist, bibliotekar og i mange år ansvarlig for Astrid Lindgrens arkiv på Det kgl Bibliotek i Stockholm.
Lena Törnqvist var kurator på den udstilling om Ingrid Vang Nyman der blev vist i Stockholm i 2012. Teresa Nielsen lavede i 2001 den første udstilling nogen sinde om Ingrid Vang Nyman på Vejen Kunstmuseum.

Vi kan anbefale en Påskeudflugt til Kalmar slot, hvor der netop er en Ingrid Vang Nyman udstillng.

Kirsten Rønn og Karsten Pharao havde tilrettelagt.  

Foto: rorstrand.com

MEDARBEJDERE

Kirsten Rønn, Karsten Pharao

PROGRAMSERIE

RadioNorden