Koncertstafetten: Aarhus symfoniorkester

Abonner pa Videnskab og Filosofi. Download program

Aarhus symfoniorkester. Dirigent: Michael Schønwandt. Solist: Mathias Kjøller
Carl Nielsen: Commotio opus 58 i orkesterinstrumentation af Hans Abrahamsen (uropførelse) og W.A.Mozart: Klarinetkoncert i A-dur, KV 622

Abonner pa Videnskab og Filosofi. Download program

Aarhus symfoniorkester. Dirigent: Michael Schønwandt.
Antonin Dvorak: Symfoni nr 8 i G-dur, opus 88

Udsendelse d.13 - 19 september - 2014

Den anden koncert i orkesterstafetten er med Aarhus Symfoniorkester, der fandt sted i musikhuset i Aarhus d.4.september - sæsonens åbningskoncert. 

Dirigent: Michael Schønwandt
Solist: Mathias Kjøller

 1.del af koncerten:

Carl Nielsen: Commotio opus 58  i orkesterinstrumentation af Hans Abrahamsen (uropførelse)

W.A.Mozart: Klarinetkoncert i A-dur, KV 622
Allegro
Adagio
Rondo:Allegro

2.del af koncerten:

Antonin Dvorak: Symfoni nr 8 i G-dur, opus 88
Allegro con brio
Adagio
Allegretto grazioso-Molto vivace
Allegro ma non troppo


Commotio er originalt for orgel og det sidste store værk Carl Nielsen komponerede. Til denne koncert har komponisten Hans Abrahamsen instrumenteret værket for stort symfoniorkester, og det er uropførelsen, vi sender.

Mozarts klarinetkoncert er også et af de sidste værker Mozart komponerede. Klarinetten var et nyt instrument på den tid, men heldigvis mødte Mozart en af virtuoserne, Anton Stadler, og komponerede koncerten til ham. Mozart skrev værket til den lidt dybere bassetklarinet og det instrument benytter koncertens solist, Mathias Kjøller også ved denne lejlighed.
Mathias Kjøller er 29 år og har været soloklarinettist i Aarhus Symfoniorkester siden 2007. I 2013 blev han nummer 2 ved Den internationale Carl Nielsen konkurrence i Odense.

Antonin Dvorak er sin generations førende repræsentant for den bøhmiske folkemusik. Han er melodiens mester, hans melodiske opfindsomhed er overvældende og det kommer i den grad til udfoldelse i den 8.symfoni. Dvorak dirigerede selv uropførelsen i Prags Rudolfinum i 1890 i forbindelse med at han blev udnævnt til professor ved Prags Musikkonservatiorium. 

Michael Schønwandt er en veteran i dansk musikliv med en meget flot international karriere. Han var kapelmester på Det kgl Teater i 11 år indtil 2011, hvor han sammen med operachef Kasper Holten skabte en ny standard med store operaopsætninger og undervejs indviede det nye operahus.
Han har dirigeret en lang række af verdens førende symfoniorkestre som Wiener Philharmonikerne, Berliner Philharmonikerne, London Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande og Concertgebouworkest i Amsterdam, og dertil har han dirigeret opera på Covent Garden i London, Pariseroperaen, Staatsoper i Wien og i Berlin, Hamborg og Stuttgart.
Han er en god gammel ven af Aarhus Symfoniorkester og vender tilbage flere gange i denne sæson.

Koncerten er produceret teknisk af Jens Holm

PROGRAMSERIE

Aarhus Symfoniorkester