Tragedien i Rumænien
Udsendelse d.4. - 10.maj 2024
Udsendelse d. 25.september - 2.oktober. 2020
For 30 år siden var Rumænien en nation i kaos, der trækker sine spor helt frem til i dag. Landets diktator Nikolae Ceaucescu og hans regime var blevet væltet af en folkelig opstand, der var den blodigste af omvæltningerne i den kommunistiske østblok. Efter en summarisk retssag blev diktatoren og hans hustru henrettet ved skydning den 25. december 1989. Han efterlod sig et land, der var ødelagt af hansgroteske variant af kommunismen.
Nikolae Ceaucesu havde haft grandiose planer med Rumænien. For at få en befolkning, der var stor nok, skulle landets kvinder døde mindst fem børn. Prævention og abort var forbudt. Der blev dikteret et hårdt spareprogram med stadig strammere rationering af basale fornødenheder som, derunder fødevarer, gas og varme. Resultatet var en drastisk forringelse af befolknings levestandard og ernæringstilstand, tiltagende underernæring og Europas højeste børnedødelighed. Samt tusinder af børn på kummerlige børnehjem, fordi forældrene ikke kunne tage sig af dem.
Der blev skruet ned for varmen i boligerne for at spare. Til sidst tillod styret kun 12 grader i et værelse i hver lejlighed. Der var mennesker, der sultede og frøs ihjel, og i Danmark blev der iværksat en landsindsamling af tøj til det frysende Rumænien.
Først i januar 1990 kom journalisten Peter Skeel Hjorth til Rumænien for at indsamle oplysninger om forholdene i landets sundhedsvæsen. Han var købt fri fra sit arbejde som chefredaktør på tidsskriftet Sygeplejersken af arbejderbevægelsens hjælpeorganisation ASF-Dansk Folkehjælp og sendt til Bukarest sammen med en erfaren medarbejder. Ialt otte gange var han i Rumænien, hvor han foruden sin deltagelse i hjælpearbejdet fik mulighed for at arbejde journalistisk og indsamle oplysninger om, hvad der var sket under revolutionen. I tre udsendelser fortæller han om ”Tragedien i Rumænien”, som landets bærer præg af den dag i dag.
Foto: Arkivfoto: Peter Skeel Hjorth