Den2Radio - Uge 16 - 2024

Udsendelse d.13. - 19. april. 2024

InterMetzo
Georg Metz beretter om et såkaldt rally, som Danmarksdemokraterne holdt forleden på en landbrugsejendom ildevarslende kaldet Kirkegården. Under bistand af øl, kunstig rodeotyr og hoppeborg var emnet CO2 afgiften, og partistifter Støjberg trådte op iført striksweater og stram i betrækket på vegne af en indflydelsesmæssig svindende til gengæld højlydt del af landbrugserhvervet. Danmarksdemokraterne burde overveje, om der ikke, slet ikke er noget andet at gøre, end at solen skinner mellem stadig mere voldsomme regnskyl, og dansk landbrug er verdens miljørigtigste, mens borgerne i Vejle og omegn forleden stedte deres myrdede fjord til hvile.

Historien om Forsvaret af Arktis.
I dette afsnit fra Elektronisk Folkeoplysning bliver der ikke kun diskuteret forsvaret af Arktis historie, men også de aktuelle problemstillinger forsvaret og søværnet står overfor i Arktis i dag. Til at hjælpe os med at blive klogere på det, er Amelie Teussen kommet i studiet for at hjælpe os med at blive klogere. Hun er Ph.d. i international politik og forsker i Center for Arktiske Sikkerhedsstudier på Forsvarsakademiet. I 1941 underskrev Henrik Kauffmann - Danmarks ambassadør i USA - Grønlandstraktaten, der blev skelsættende for forholdet mellem USA, Danmark, rigsfællesskabet og Arktis. Traktaten gav USA tilladelse til at etablere baser i Grønland.

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik. 14.
I Tage Baumanns Tysklands krønike er vi nået til de kolde firsere, et årti som i bagklogskabens historiske lys står i ventetidens tegn. Men firserne er også et sørgmodigt årti, som man kan høre på den tyske Grand-Prixvinder fra 1981, "Johnny Blue" med Lena Valaites. Det er afsnit 14 vi sender i denne uge.

Forskning og Videnskab: Spøgelser
Det er kun de færreste, der tror på spøgelser i Danmark, men alligevel er der nogen, der oplever dem. I podcasten fortæller antropologen Kirsten Marie Raahauge om, hvad det er for oplevelser som folk har, og hvordan de håndterer at opleve noget, som falder uden for den virkelighed, som de selv og deres omgivelser har. Fænomener som et samfund ikke anerkender, kan også være en udfordring for den antropologiske forskning, der gerne ser en sammenhængende forklaring af fænomener. Men netop de problemer med at lave en sammenhængende beskrivelse, der skal dække alt, kan føre til en ny erkendelse. Kirsten Marie Raahauge arbejder på Det kgl Danske Kunstakademis skoler for Arkitektur, Design og Konservering og fortæller, at det er et emne, der altid har interesseret hende, fordi det er så mærkeligt og uforståeligt, men også interessant for en videnskabelig institution at formidle noget, der interesserer en bred befolkning.

2 nordiske komponister. Kuhlau og Crusell. Fløjte og klarinet.
2 nordiske komponister. Kuhlau og Crusell, fløjte og klarinet er overskriften på en podcast om 2 komponister fra den tidlige romantik. Den ene: Bernhard Henrik Crusell  var født i Finland men slog sig ned i Stockholm. Han var virtuos på klarinetten, en af de allertidligste, og han komponerede mange værker for klarinetten og andre træblæseinstrumenter. Og den anden Friedrich Kuhlau, der er født i Tyskland men flygtede til København, hvor han blev kongelig kammermusikus og 'faderen' kan man godt sige til national skuespillet Elverhøj, men i den grad også blev berømt for sine klaverstykker og sine mange værker for fløjte.  De to mødte aldrig hinanden, men havde mange fællestræk.

Træk fra den danske skakhistorie 2
I denne uge får vi endnu et afsnit af ‘Træk af den danske skakhistorie’ hvor Rasmus Blædel Larsen fortæller om skakkens hovedpersoner i anden halvdel af 1900 tallet. Bent Larsen, hans kronprins Curt Hansen og Tjele skakefterskole er nogle af de hjemlige omdrejningspunkter, mens den internationale skakverden blev involveret i den altoverskyggende tvekamp om verdensmesterskabet mellem Karpov og Kasparov, der repræsenterede to forskellige generationer, personligheder og stilarter.  Vi besøger undervejs byerne Denver, Reykjavik, Skakbyen Elista og Bonn - med afstikkere til Tjele, Kiljava - og Næstved.

Salmesang ved Reformationen 3.
Hans Thomissøn kunne godt i sin salmebog fra 1569 bringe en sang, der var lavet til Jomfru Maria, men så havde han "christelig forvendt" den, dvs rettet den til at handle om Jesus i stedet. Luthers reformation var nok et brud med pavedømmet, men ikke alt i gudstjenesten blev lavet om. Der blev stadig sunget på latin, ligesom der også blev sunget på modersmålet før reformationen, men salmerne på modersmålet blev markant flere. Melodierne som salmerne blev sunget på, kom nogle gange fra de gamle gregorianske sange, andre gange fra verdslige sange eller folkelige mariaviser og atter andre blev nykomponerede, nogle måske af Luther selv. den2radios Bodil Grue er taget til Ribe, hvor Hans Thomissøn virkede, for at møde organisten ved domkirken, Birgitte Ebert.Domorganist ved Ribe Domkirke.

Pharaos Klassikere: Min broders levnet 3
Pharaos Klassikere fortsætter med Carl Baggers roman fra 1835 ’Min broders levnet’. Fortælleren, Johannes, og hans storebror Arthur blev adskilt ved forældrenes skilsmisse og har ikke set hinanden siden. Nu mødes de for første gang igen i forbindelse med, at Johannes har bestået sin teologiske embedseksamen med udmærkelse. Arthur møder op med et meget livligt selskab for at lykønske, og det ses tydeligt, hvor forskelligt de to brødre har udviklet sig. Romanen giver også et lille indtryk af København på den tid. Det er Karsten Pharao, der læser op.

Jazzens historie. Albert Ayler
I sin gennemgang af jazzens historie er Christian Braad Thomsen nået op til avantgarden i denne uge repræsenteret af tenorsaxofonisten Albert Ayler, som danske jazz entusiaster kunne opleve som det chokerende nye i Jazzhus Montmartre i begyndelsen af 60’erne.

Foto: den2radio