Det finske dirigentmirakel 1: Panula og Rouvali

Udsendelse d.4. -11.februar. 2022

Det finske dirigentmirakel handler om de utrolig mange dirigenter, der bliver uddannet på Sibelius Akademiet i Helsinki først og fremmest af professor Jorma Panula.
Finland har ca 5,5 mill indbyggere nogenlunde som i Danmark, men landet er langt større - mere end 8 gange større - så menneskene bor meget spredt. Søer i tusindvis - 'de tusind søers land' og birkeskove så langt øjet rækker og så er der dirigenterne. Et forbløffende stort antal dirigenter er uddannet på Sibelius Akademiet i Helsinki, og rigtig mange af dem får en meget stor karriere. den2radio sender 8 podcast der hver fortæller om to dirigenter, deres karriere, med den musik de brænder for og med indslag af danske musikere og dirigenter der kender til Sibelius Akademiet og Jorma Panula. For hvad er baggrunden for den finske succes?

                                                    

                                                               

I denne første podcast er det Jorma Panula og Santtu-Matias Rouvali der er på og dirigent og gæsteprofessor ved Det kgl Danske musikkonservatorium Michael Schønwandt, der fortæller om Sibelius Akademiet og det danske og finske musikliv, hvor det danske kulturliv lider under mangel på økonomi og anerkendelse og det finske sprudler med stærk økonomi i ryggen.

 Jorma Panula (en.wikipedia.org)

 

 

 

 

Santtu.Matias Rouvali (gso.se.)

 

 

 

 Micahael Schønwandt (grovesartits.com)

 

Musikken:
3 lieder af Alma Mahler :'Laue Sommernacht', 'Bei dir ist es traut' og 'Ich wandle unter Blumen' instrumenteret for orkester af Jorma Panula, solist den finske mezzosopran Lilli Paasikivi med Tampere Philharmonikerne, dirigent Jorma Panula.
Oskar Merikantos Sommeraftenidyl, som Camerata Finlandia spillede med Jorma Panula.
Sibelius' Valse Triste, som Göteborg Symfoniorkester spillede med Santtu-Matias Rouvali.
Signaturmusik: Et uddrag af Sibelius' Finlandia spillet af DRSO, dirigeret af Leif Segerstam

Forsidefoto: Helsinki Music Centre ( Petri Anttila.)

Serien er støttet af 

MEDARBEJDER

Kirsten Rønn

PROGRAMSERIE

Det finske dirigentmirakel