Erasmus og Savall 1: Den fri vilje

Udsendelse d.27.november - 3.december. 2021
Udsendelse d. 20. - 26. juli. 2019
Udsendelse d. 15. - 21.november - 2014

Når vi i dag hører navnet ”Erasmus” tænker de fleste af os på udvekslingsprogrammet for studerende ved de europæiske universiteter – og ikke på den store renæssance-humanist, som programmet har navn efter, fordi han var den  første store Europa-rejsende med filosofiske venner i alle de europæiske lande: Erasmus af Rotterdam. Han var hollænder, men talte hele sit liv latin, fordi han var modstander af nationalstater og nationalkultur: Han var faktisk den første filosof, der kaldte sig europæisk og søgte at fremme alle de idéer, vi prøver at bygge vores kulturkreds’ samfund på: lighed for alle, lige adgang til viden og kultur som vej til den fred, det var umuligt at etablere i Europa på hans tid.

Den store gambespiller, dirigent og musikforsker Jordi Savall har for nylig udgivet et stort cd-sæt med en både litterær og musikalsk hyldest til Erasmus af Rotterdam, og det på én gang genopliver en række tanker, som er højaktuelle i dagens Europa, og fører os ind i et lydunivers som er overraskende mangfoldigt og smukt: renæssancens. Éloge de la folie hedder cd-sættet: Galskabens lovprisning.

I den 1. af 2 udsendelser skal vi høre uddrag af cd-sættet, hvor Jordi Savall dirigerer sine to ensembler Capella Reial de Catalunya og Hesperion XXI. 

Programmet er tilrettelagt af Jesper Tang.

 

MEDARBEJDER

Jesper Tang