Ernesto Dalgas 2
Udsendelse d.31.juli - 6.august. 2021
Udsendelse d.24. - 30. oktober. 2020
Udsendelse d.24. - 30.juni. 2017
Udsendelse d.19. - 26.september. 2015
I første halvdel af det 20. århundrede var forfatteren Ernesto Dalgas (1871-1899) ikke en del af den danske litteraturs kanon. Men gennem et kanoniseringsarbejde af især den nu afdøde professor Aage Henriksen og litterat Henrik Schovsbo, op igennem anden halvdel af 1900-tallet, betragtes forfatterens to store romaner Lidelsens Vej (1903) og Dommedags Bog (1903) i dag, som klassikere i den danske litteraturs historie. I denne uge sender vi det andet program om Dalgas, hvor Professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, dr. phil Johnny Kondrup fortæller om Dalgas’ korte liv indtil den julimorgen i 1899, hvor forfatteren begik selvmord ved Damhussøen og om de to omfangsrige romaner.
Dommedags Bog – En Vandring gennem Eksistensens Verden berettet af Peregrinus Peripateticus er en formidabel, filosofisk og apokalyptisk roman om stort set alt i tilværelsen.
Dalgas’ litterære forbilleder rækker langt ud over den danske litteraturs historie, idet der kan trækkes linjer fra Dommedags Bog til Dante Alighieris Divina Commedia (Guddommelige Komedie), Goethes Faust og Johannes’ Åbenbaring. Det er et værk, som vil måle sig med historiens største litterære frembringelser, på trods af sin forfatters unge alder. Det er således et grænseløst ambitiøst værk.
Lidelsens Vej og Dommedags Bog er værker, som behandler de store spørgsmål i livet: hvordan bliver man sig selv, hvad er meningen med livet og er livet overhovedet værd at leve? Der er ikke tale om formeksperimenter i en verden af papir eller hverdagsrealisme om pæne repræsentanter fra middelklassen og deres problemer, men værker som afspejler et lidenskabeligt jeg. Et jeg, som vil trænge ind bagved tilværelsens illusioner og kulisser, for derved at komme frem til det væsentlige i tilværelsen.