Genlyd 3 - Teknologien giver nye muligheder

Udsendelse d.11. -17. marts. 2023
Udsendelse d.12.-18.marts. 2022

Edison opfandt fonografen sidst i 1800tallet og fra 1902 blev den brugt af Dansk Folkemindesamling til at samle folkesange ind med. Fonografvalserne blev brugt helt op i 1930’erne, hvor de blev afløst af magnetbåndet, og den fortsatte udvikling af nye optageteknikker har gennem historien haft stor betydning for hvordan man har samlet ind.
Over en periode på knap 120 år har teknologien muliggjort indsamling af forskellige musikfænomener og fortællinger, festligheder og arbejds- og hverdagsliv. Der er for eksempel optagelser med hedens bønder, folkemusikere og herregårdsbørster, hippier og protestsangere, og børn og imamer fra Bahrain. Og alle disse lydoptagelser er bevaret i lydarkivet på Dansk Folkemindesamling.
I tredje afsnit af Genlyd tager musikvidenskaber Kasper Jepsen og antropolog Ole Møller Markussen det lange træk gennem hele lydarkivets historie, og ser på hvordan udviklingen af nye teknologier har påvirket, hvad der er blevet indsamlet.
Og i det hele taget, så kan du jo takke Edison og lydteknologien for, at du i dag kan komme med på skattejagt i Folkemindesamlingens lydarkiv.

Foto: Kasper Jepsen og Ole Markussen
Serien er støttet af


 

MEDARBEJDERE

Kasper Jepsen, Ole Møller Markussen

PROGRAMSERIE

Genlyd