H.C. Andersen og operaen

Udsendelse d.6. - 12. januar. 2024
Udsendelse d.11.- 17.maj. 2019

Vi ved meget om H.C.Andersen først og fremmest fra ham selv. Han skrev dagbog igennem hele sit voksne liv helt ned i detaljer. Han var vild med teatret og forsøgte i de første år i København som ganske ung at blive næsten hvad som helst på Det kgl teater: Balletdanser, skuespiller eller sanger. Det gik slet ikke, til gengæld kunne han jo skrive. Efter han fik sit første rejselegat som 26-årig rejste han i hele Europa igennem 40 år, og hver gang han kom til en ny by, var det første han gjorde at gå i teatret, og han har set og oplevet masser af operaopførelser og mødt store operasangere og komponister. Det har operaeksperten Henrik Engelbrecht skrevet en bog om: 'Hjertet brast i toner - med H.C.Andersen i operaen', og den fortæller han om til den2radio.

Al musikken var fra H.C.A.'s yndlingsoperaer:
- Glimt fra Wagners 'Mestersangerne' fra Bayreuth festivalen og det berømte bryllupsstykke fra 'Lohengrin' også fra Bayreuth festivalen.
- Maria Callas sang 'Casta Diva' fra Bellinis Norma fra la Scala Operaen - operadivaen fra 1900-tallet som H.C.Andersen sikkert også ville være faldet for som for hans tids divaer.
- 'Ballet des nonnes damnées' fra Meyerbeers 'Robert le Diable' med Verdi orkestret fra Teatro Lirico dirigeret af Daniel Oren.
- Lige til sidst et glimt fra ’Liden Kirsten’ – den sidste opera H.C.Andersen så inden han døde – hans egen libretto til I.P.E.Hartmanns musik.

Henrik Engelbrecht var musikchef i Tivoli fra 2010-2015 og var inden da ansat som operadramaturg på Det kgl Teater i Kasper Holtens cheftid. I 1990'erne var han studievært og operaredaktør på DR's P2 og han er forfatter til flere bøger og artikler om klassisk musik og opera. Henrik Engelbrecht arbejder både som kunstnerisk konsulent for en række organisationer bl.a. Det kgl. Teater og Tivoli og med at formidle opera og klassisk musik for så mange som muligt bl.a. gennem foredrag.

Fotograf: Mathias Bojesen

MEDARBEJDER

Kirsten Rønn