Hørelse, høreapparat og hjernen

Udsendelse d.11.- 17. november. 2023
Udsendelse d.9. - 15.november. 2019
Udsendelse d.9. - 15.november. 2019

I det første af 6 programmer om hørelsen er det først og fremmest selve hørelsen og de psykosociale forhold omkring nedsat hørelse - høretab, der tages op.
"Hva ?`" var det mest almindelige udtryk Karen Aagaard sagde, når nogen forsøgte at indlede en samtale med hende for 30 år siden. Det var en kæmpe hæmsko for deltagelse i det sociale liv, men sådan skulle det ikke være, besluttede den nu 92årige, der har klare og gode råd til at bruge høreapparat.
Kommunikation og social kontakt aktiverer hjernen og så hører man bedre, det er hjerne gymnastik, hvis man derimod trækker fra sociale sammenhænge øger det risikoen for isolation. Seneste forskning viser at op mod 9% af de demens diagnosticerede har nedsat hørelse, når hørelse bliver testet, ja så HAR de ikke demens alligevel.
Uanset hvornår man erkender sit høretab er det aldrig for sent, men man skal have viljen og stille krav til indstillingen af et høreapparat.
Begrebet brainhearing  og ørets indretning forklares af Susanna Løve Callaway, uddannet i klinisk audiologi og psykolog Anne Mette Mohr,  fortæller om de psykosociale aspekter ved  hørenedsættelse for både unge og gamle.

Medvirkende:

 

Susanna Løve Callaway, MA Audiologopædi fra Københavns Universitet, Klinisk doktorgrad, Audiologi, USA, OTICON A/S, ...

Foto: Foto: Martin Sølyst

 

 

 

 

 

Anne-Mette Mohr er privatpraktiserende psykolog med erfaring inden for høreområdet lige fra høretab tinnitus, menére til indre-øre-betinget svimmelhed. Desuden underviser hun og er grundlægger af House of Hearing.

Foto: Privateje Anne-Mette Mohr

 

 

 

Karen Aagaard en erfaren høreapparatbruger på 92 år.

Mere information: House of hearing  - et hus der tilbyder professionel, fortrolig og gratis rådgivning og vejledning i forbindelse med psykosociale følgevirkning pga. høretab og øresygdomme.
Bear-hearing    

Hearing System DTU health Tech  

Tilrettelæggelse: Anne Eggen

Serien er støttet af 

MEDARBEJDERE

Anne Eggen, Kristina Grosmann Due

PROGRAMSERIE

Hørelse