Museer skaber viden: Museet for søfart 1

Udsendelse d. 18. - 24. april. 2020
Udsendelse d.2. -8.december. 2017

Museet for Søfart i Helsingør er noget helt særligt. Det vil mange museer selvfølgelig sige, at de er, men det er de færreste, der ligger i et hul i jorden. Museet lå tidligere på Kronborg, som det ligger lige ved siden af, men er flyttet til nye bygninger, der udnytter en gammel tørdok fra Helsingør skibsvært, der efter skibsbygningens ophør har fået ny anvendelse. BIG Bjarke Ingels Group har tegnet museet, og i udsendelsen fortæller museumsinspektør Benjamin Asmussen om, hvad ideen med arkitekturen er.

Museet lægger vægt på oplevelse, hvor sanseindtryk skal være med til at gøre forståelsen af søfartshistorien interessant. Hvordan man så skal bygge udstillinger i et sådan museum op, det havde de tre museumsinspektører, der stod for udstillingerne i det nye museum, ikke samme holdning til, og de valgte ikke at gå på kompromis.

Der er mange historier knyttet til søfart. En af de mere tragiske, som Benjamin Asmussen fortæller om, er skoleskibet København. Som man ser på billedet, er det et sejlskib, men et moderne sejlskib med moderne udstyr. Alligevel forsvandt det sporløst. Det er en af de historier, der bliver fortalt i udsendelsen.

Hvem går på museum i Danmark? Det gør de lidt ældre kvinder. Sådan er det ikke på Museet på Søfart, der er glade for, at de har fået andelen af mænd ned, så det mere er blevet et museum for hele familien.

I den næste udsendelse om museet, bliver der fortalt om dets videnscenter og forskningen på museet. Den forskning kan man også høre om i to tidligere udsendelser Sømænds lyst og længsel og Menneskene bag handlen med Kina

 

 

Medvirkende

Benjamin AsmussenBenjamin Asmussen er cand.mag. i historie og er ved at afslutte sit ph.d.-projekt på Center for Virksomhedshistorie, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Copenhagen Business School, og er museumsinspektør på M/S Museet for Søfart. Han medvirker også i udsendelsen Menneskene bag handelen med Kina.

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden