Prinsens Palæ

Udsendelse d. 12.-18.maj 2018

Nationalmuseet ligger i Prinsens Palæ. I udsendelsen fortæller museumsinspektør og seniorforsker Ulla Kjær om bygningen og de mennesker, der har boet i den. Det handler derfor både om det bygningshistoriske og det liv, der har været levet i bygningerne. Livet har været meget forskelligartet, for det har været borgere, kongelige og nogle af de mest kendte embedsmænd, der haft bolig i Prinsens Palæ, før det blev til museum. Og så har det også haft andre funktioner som fx atalier og Højesteret. Det man ser i dag på Nationalmuseet, er dog ikke kun Prinsens Palæ, for man har i tidens løb inddraget andre bygninger, så inde på museet kan man pludselig støde på en gammel beboelsesopgang i kort afstand fra en tronsal.

Man har diskuteret, om det var den rigtige bygning for museet, og der har også været spændende forslag om, hvad man ellers kunne bruge bygningerne til. Det kunne fx være blevet til Københavns Hovedbanegård, hvis man havde fulgt et af forslagene.

Foto: Nationalmuseet.

Ulla Kjær

Medvirkende

Ulla Kjær er museumsinspektør og seniorforsker på Nationalmuseet. Hun er mag.art. i kunsthistorie og blev i 2010 dr.phil. med disputatsen Nicolas-Henri Jardin – en ideologisk nyklassicist, Nationalmuseet 2010. Som en lidt mere nem tilgængelig indgang end sin 1.491-siders disputats, har hun skrevet Nicolas-Henri Jardin Den danske klassicismes franske fader. Hun beskæftiger sig med det kirkeantikvariske arbejde, har ansvar for museets antikvarisk-topografiske arkiv samt biblioteket.  Foruden de tidligere nævnte værker har hun bl.a. skrevet  Fransk elegance og dansk snilde, fransk-danske kunstforbindelser i den danske enevældes tid, Syddansk Universitetsforlag 2017, Roskilde Domkirke. Kunst og historie, Gyldendal 2013 og Nationalmuseet. Prinsens Palæ, Nationalmuseet 2011. Hun har skrevet 400 artikler til Den store danske Encyklopædi.

Hør også Ulla Kjær i udsendelsen Fransk-danske forbindelser.

 

MEDARBEJDER

Henrik Morell

PROGRAMSERIE

Museer skaber viden