Retsvidenskab 6: Onlinemediers strafansvar
Udsendelse d.4. - 10.februar. 2023
Udsendelse d. 6. - 12. juli. 2019
Når en avis bringer noget ulovligt fx ved, at den krænker privatlivet ved at vise billeder, der ikke vedkommer offentligheden, eller den kommer med forkerte og krænkende påstande, så er det medieansvarsloven, der fortæller, hvem der er ansvarlig. I mange tilfælde er det så den ansvarshavende redaktør, der tager balladen og må gå i retten. Det er et gammelt og kendt fænomen, men der sket meget efter den trykte presse var den eneste måde, man kunne komme ud i offentligheden.
Med internettet kom der hjemmesider, og der er også grænser for, hvad man kan skrive på dem uden at komme i konflikt med straffeloven. De ansvarlige er ikke, dem der ejer serverne, hvor hjemmesiden ligger, men dem der har hjemmesiden. Men hvad sker der med de sociale medier som fx Facebook, hvor det ligner en mellemting mellem den, der har en server med hjemmesider og en hjemmesideejer? Facebook går jo også ind og redigerer bare bryster væk, som man bl.a. hørte om i forbindelse med Peter Øvig Knudsens bog Hippie, som han forsøgte at vise billeder fra, og nærmer sig på den måde det redaktionelle arbejde, som en avis laver.
Professor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet har undersøgt reglerne for onlinemediers strafansvar, som han fortæller i udsendelsen. Han mener, at Facebook har et ansvar for brugernes ulovligheder. I 2018 var der Umbrellasagen, hvor et stort antal danske brugere blev sigtet og dømt for at have delt nøgenbilleder, som de involverede ikke ønskede offentliggjort. Det var tilmed billeder af mindreårige, og der var derfor tale om børneporno. Her undrer Sten Schaumburg-Müller sig over, at man ikke gjorde Facebook ansvarlig for ulovlighederne.
Hvis Facebook og andre onlinemedier er ansvarlig for indholdet, er der så ikke en risiko for, at der bliver tale om censur? Det spørgsmål har Sten Schaumburg-Müller en klar holdning til.
Som afslutning fortæller Sten Schaumburg-Müller om hans undersøgelse som eksempel på, hvad man i retsvidenskaben gør, når man praktiserer retsdogmatik.
Medvirkende
Sten Schaumburg-Müller er professor på Juridisk Institut, Syddansk Universitet. Han er exam.art. i filosofi, cand.jur. og ph.d. fra Aarhus Universitet. Han blev dr.jur. i 2009 med afhandlingen "Fem retsfilosofiske teser".
Foto: Syddansk Universitet.
Litteratur
I udsendelsen bliver der taget udgangspunkt i Sten Schaumburg-Müllers artikel Strafansvar for indholdet af onlinemedier: Om formidleransvar for medier, der ikke er omfattet af medieansvarsloven. Ugeskrift for Retsvæsen, 2018(19), 113-123.
Udsendelsen er støttet af Dreyers Fond.