Ronkedorerne: Dansk sprogbrug, Jugoslavien og vikingerne

Udsendelse d.2. - 8. juni. 2018

Ronkedorerne er jo de gode litterære folk vi har på redaktionen, og Ronkedorer kalder de sig selv. I denne uge er Georg Metz, Egon Clausen og Jens Raahauge på banen med hver sin faglitterære bog.

Egon Clausen fortæller om bogen: ’Vi troede ikke det kunne ske her’, der beskriver Jugoslaviens sammenbrud. udgivet på Kristelig Dagblads Forlag. Forfatteren er Christian Axboe Nielsen og den giver et overblik over Jugoslaviens historie i 1900-tallet, hvor landet i 1960erne blev et relativt frit, velstående og velfungerende samfund. I løbet af 1980’erne blev økonomien imidlertid dårligere, og indbyggerne i de forskellige regioner mistede tiltroen til det nationale fællesskab. Nationalismen spredte sig og populistiske politikere lavede fjendebilleder, der endte med at indbyggerne i de forskellige landsdele bekrigede hinanden.
Jens Raahauge har læst ’Bare fordi at – sprog og forestillinger i udlændingedebatten’ af Knud Lindholm Lau, udgivet på Tekst og Tale Forlag . Den handler om det populistiske sprog og dokumenterer den diskriminerende omtale af etniske og religiøse minoriteter og omtalens konsekvenser.
Georg Metz har læst ’Ved verdens ende’ af Michael Pye. Den handler om at fundamentet for den moderne verden blev lagt rundt om Nordsøen i Middelalderen og gør op med forestillingen om de mørke, krigeriske nordboer og genopdager vikingerne og deres nabofolks rolle i Europas store historie. Bogen er udgivet på Kristelig Dagblads Forlag 

MEDARBEJDERE

Egon Clausen, Georg Metz, Jens Raahauge

PROGRAMSERIE

Ronkedorerne