Bangladesh - i 4 billeder

Udsendelse d.20.-26.februar. 2021

D. 26 marts 2021 kan Bangladesh fejre 50 år, som selvstændig og uafhængig stat. Allerede i januar 1972 var den 27årige Lis Rasmussen, antropologistuderende sammen med en studiekammerat landet i det meget unge land. Kun et par måneder havde den nye stat haft fred. Forud gik en 10 måneder blodig borgerkrig mellem det, der blev kaldt Øst-og-vest- pakistan, i dag Bangladesh og Pakistan.

Helt konkret er det 4 fotos fra gemmerne, der er udgangspunkt for Lis Rasmussen Kazals fortælling om det allerspædeste Bangladesh. 1: (Forsidefoto) Pressekort

                                                

4: Indira Gandhi i lufthavnen

 

            2: Lis på plankeværk

 

 

3:Tribune

 

 

 

I 1947 efter englændernes trak sig ud af Indien blev Øst-og-vestpakistan udskilt fra Indien . Der var 1500 km mellem Øst-og-vestpakistan, begge landområder var muslimske, men så var det også slut med ligheden, sprog, kultur, økonomi var helt forskellige og skævt fordelt. Vestpakistan, der geografisk og befolkningsmæssigt var større dominerede og bestemte hvor centraladministrationen skulle ligge, De tog broderparten af ulandsbistanden og diskriminerede det bengalske folk i Østpakistan sprogligt og politisk.

Det er nu 49 år siden Lis besøgte Bangladesh for første gang, hun er en af de mest vidende herhjemme om historien, der knytter sig til dannelsen af den ny stat Bangladesh. Allerede i 1972 og et halvt års studieophold blev begyndelsen til en indsigt om et nye lands historie. Siden føjede hun endnu et navn til: Kazal, da hun blev gift med den bengalske kunstmaleren Kajol.

Mere information om:

Bangladesh   
Sheikh Mujibur Rahman   
Indira Gandhi, Den store danske   
Udenrigsministeriets landepolitikpapir  
Musik Bangladeshi Folk Instrumental: Pradeep Bhattacherjee , Piaru Khan 
Den bengalske nationalsang, Amar shonar Bangla   

Fotos: Privateje

MEDARBEJDER

Anne Eggen