Den2Radio - Uge 02 - 2022

Udsendelse d.8. - 14.januar. 2022

Godt nytår – den2radio er i godt humør og klar med podcasts og et nyt kontonummer har vi fået for nylig, fordi vi har skiftet bank. Den2radio er naturligvis også med på den grønne bølge og har valgt den grønne Mercur Andelskasse og kontonummeret er 8401-1070319, og tak for dejlig støtte.

InterMetzo

’Stormen som følger’ er overskriften på ugens kommentar. ’Kup kommer aldrig ud af blå luft’, fortæller Georg Metz. Kupmagerne venter og slår til, hvis ingen stiller sig effektivt i vejen. Her i vores tid ser Inger Støjberg ikke Rigsrettens afgørelse som resultatet af en juridisk rationel vægtning af fakta, men ligesom Dansk Folkepartis ledere blot retten som ’nogle dommere’, der har én mening, mens Inger har en anden. Donald Trumps kup d.6.januar sidste år var rystende nær ved at lykkes og er langt fra historie men fortsætter med styrke samt 70 millioner amerikanere i ryggen, der tror på den sorteste løgn om et stjålent præsidentvalg og retsstaten som elitær.

Mjølnerparken 1
’Stemmer fra en 4 årig indsats i Mjølnerparken’ er titlen på den første af 3 podcast, der i efteråret 2021 blev produceret af den2radio for det boligsociale arbejde Helhedsplan Mjølnerparken.  Mjølnerparken er et almennyttigt boligområde på Nørrebro i København, der gennem årene har været udsat for bandekrig, skud og med mange socialt udsatte borgere og deraf ghettostempling. I september 2021 var det slut med det boligsociale arbejde, andre tiltag skal i spil. Renovering og nedbringning af almene familieboliger på 40% er påbegyndt.  I den første podcast får du lidt af Mjølnerparkens historie og møder to repræsentanter fra ejerne boligselskabet Bo-Vita og lederen af Sikker By, Københavns kommune.

Flere og flere bor i kollektiv
Da antallet af danske kollektiver toppede i midten af 1970erne, var der mere end 15.000 i Danmark. Så mange er der nok ikke mere, men de sidste år er interessen for kollektiver og andre fælles boformer vokset voldsomt, fortæller byforsker Marie Stender fra Aalborg Universitet. Vi taler også med Bent Andersen og Birgitte Bloch Hansen, der boede i kollektivet Undergrunden i starten af 1980erne. De fortæller om landsbystemning mellem de mange kollektiver, der lå klynget sammen på Østerbro, og vi besøger det nye kollektiv Tårnet på Frederiksberg, hvor syv unge mennesker bor sammen.

Fra Nørrebro til Nashville
Maria Bangsgaard Køster er 27 år og forelsket. I countrymusik og i cowboystøvler, westernskjorter, Stetson-hatte og cowboyslips. Hun deler en lille toværelseslejlighed på Nørrebro i København med en veninde, men hun drømmer stort. Det meste af sin vågne tid bruger hun på at designe og sy Western Wear – tøjet som enhver countrymusiker med respekt for sig selv har på. Hun er bachelor i design og tekstilformidling fra Håndarbejdets Fremmes Seminarium, og har hun startet sin egen virksomhed, hvor hun skræddersyr westerntøj. Og så kan hun fortælle en historie eller to fra countrymusikkens hovedstad, Nashville, hvor hun var i praktik hos manden, der gjorde Johnny Cash til ’The Man in Black’.

Anslag – januar 2022 – 2
Jacques Berg giver i denne uge en kort indføring i Mafiaens historie og ligeværdig handel: Det sikrer ikke blot en bedre og mere retfærdig økonomisk udvikling, men er også en oplæring i andelstanken.

Julefred En Himmerlandshistorie af Johannes V. Jensen
’Julefred’ er denne uges Himmerlandshistorie af Johannes V.Jensen i Pharaos Klassikere:  I gamle dage, hvor der tit herskede ufred og usikkerhed til hverdag, var julefreden, dvs. den erklærede fred i julens helligdage, en særlig velsignet tid. Det forhindrede imidlertid ikke folk, der ville have ufred i netop at vælge denne tid, hvor freden slappede agtpågivenheden, til at forøve deres ugerninger. Således også i Himmerland, hvor den kendte forbryder, Klink-Manden, der var en mester i at bryde ud af fængslet, netop valgte juleaftensdag til at bryde ud – og ovenikøbet slå arrestforvareren ihjel – hvorefter han søgte hjemad for at gøre et hævngerrigt regnskab op med sin fredsommelige nabo.

Kvindelige komponister, Germaine Tailleferre 1
De næste 15 uger genudsender den2radio serien ’15 kvindelige komponister fra 10 lande gennem 400 år'. Tidligere var det at kvinder komponerede mest en uvæsentlig lidt sød ting. Ikke at man ikke kunne se noget i det, men alligevel var det ikke noget man tog sig af eller regnede for noget, og i flere århundrede var det mere klostre end kirker og saloner end koncertsale de kvindelige komponister fik opført deres værker i, og det var i den lille skala. Den første er den franske Germaine Tailleferre.

LTI – Det tredje rige
To år efter 2. verdenskrigs afslutning udkom Victor Klemperers banebrydende bog om det tredje riges sprog "Lingua Tertii Imperii" med undertitlen " En filologs notesbog". Den udkom på dansk i 2010. Victor Klemperer var jøde, han var professor i romanske sprog i Dresden og gift med Eva, der var ikke-jødisk. Da Nürnberg-lovene eller jøde-lovene blev indført i 1935, mistede han alle sine borgerrettigheder. Sammen med de tilbageværende jøder blev han og konen stuvet af vejen i et af byens jødehuse. På trods af en konstant frygt for at blive sendt i koncentrationslejr fortsatte han ufortrødent med sine optegnelser om den tiltagende nazistiske inficering af det tyske sprog. den2radio præsenterer nogle aspekter af den store og komplekse bog.

Islamiske dynastier og kunst 15
I serien ’Islamiske dynastier og kunst’ er vi nået til osmannerne som lektor Mogens Pelt fortæller om, osmannerne i Anatolien, på Balkan, i Syrien og i Egypten i perioden fra år 1300 til 1850.

Foto: Knud Steffen Nielsen