Den2Radio - Uge 10 - 2021

Udsendelse d.6.-12.marts. 2021

Her er den2radio med nye podcasts til de lysere tider.
Intermetzo
Konspirationsteoretikere benægter Holocaust som et påfund. Andre hævder at det er coronapandemien der er snyd. Teorierne blomstrer i krisen, men vil man i øvrigt opleve den videre montering af en allerede etableret konspirationsteori om uret og justitsmord i EU, så læg mærke til sagen mod Messerschmidt, hvis lighed med Trumps fornægtelser af egen brøde bliver lærerig.

Kort men godt: Coronaarbejdsplads
Hvordan går det egentlig med hjemmearbejdet? Er det kommet for at blive og hvad sker der med arbejdsglæden og motivationen. Vi giver i "kort men godt" - et lille rids af nogle af de problemer eller som det hedder på moderne dansk udfordringer, det giver at arbejde hjemmefra i snart 1 år.  Vi skal møde arkitekt i Køge kommune Helle Frederiksen.

Med Arktis i hjertet 3
I det 3.afsnit med overskriften ’Med Arktis i hjertet’ skal vi til Grønland og høre om hvad det lokale kostskolesystem og hyppige skoleophold i Danmark har betydet for sammenhængskraften i samfundet. Det er eskimolog Eleonora Johansen der i 3 fortæller.  Hun er selv oprindeligt fra Sydgrønland og måtte efter mange år i det danske skolesystem genlære sig grønlandsk og finde en ny måde at definere sin egen identitet på. I mange årtier blev dem, der ville have en uddannelse, reelt nød til at kappe rødderne til den grønlandske kultur.

Et homofilt liv 1
den2radios serie ’Et Homofilt Liv’ er blevet til som et sammenklip af flere interviews foretaget hen over vinteren 2018-19 med den homofile Doris Lillebil Pollas, der er født i 1924 og dermed er den ældste af bidragyderne til projektet. I programmerne fortæller Doris levende om livet som drengepige i Ringkøbing, som landvæsenselev ved de større proprietærgårde i Jylland, som homofil kvinde i København, og endelig som LGBT-foreningsmedlem og plejehjemssøgende på Silkeborgegnen. Vi sender det første af 4 afsnit i denne uge.
 
Hall og Jensen 1977
I det ottende program i Martin Halls og Søren E. Jensens serie om de musikalske halvfjerdsere drejer det sig denne gang om 1977, et skelsættende år hvor nye kræfter raser, og gamle stjerner brænder ud. Ian Dury og James Last, alle markerer de sig, om end på hver sin måde.

Anslag  - marts 2021 - 1
Jacques Berg har læst en underlig historie om en mand med støvler på i maven på en syv meter lang asiatisk slange – begge døde. Hvad er den rette parlamentarikerløn? spørger han også. Desuden rapporterer han fra Indien om indbringende forurening, han har været i en ung kvindes charmerende busselskab, men det forhindrer ikke en regnorm i at savle på hans stjerne. Jacques Bergs ugentlige Anslag fra Sydfrankrig.

Antikkens metafysik 1
I 4 podcasts fortæller den2radio om filosofi, nærmere bestemt antikkens metafysik. Om hvordan de antikke filosoffer forestillede sig verden er bygget op, hvad der er udgangspunktet for alt som eksisterer og hvad der i det hele taget kan siges at ligge bag den virkelighed vi kan erfare med vores sanser. den2radio’s Thor Eiken Mulvad og Lasse Nyeng Hemicke sætter sammen med Kristian Larsen fra Københavns Universitet fokus på de metafysiske forestillinger man kan finde hos Anaximander, Heraklit, Parmenides, Platon og Aristoteles, og det første program sætter fokus på betegnelsen metafysik og metafysikkens oprindelse.

H.C.Andersen: Gartneren og Herskabet 
Den ugentlige H.C.Andersen eventyr er ’Gartneren og Herskabet’ fra 1872. Det er en delvis selvbiografisk fortælling om kampen for at vinde anerkendelse, og det er Elith Pio der læser den.

Søndagsfortælling, Røvhul
Jacob Skyggebjerg har sendt sin ugentlige Søndagsfortælling til den2radio og han fortæller selv om den unge student Jorg, der har fået afslag på at skrive ph.d. Men måske er der hjælp at hente, da han render på den magtfulde kritiker Sven Holst og hans kone den anerkendte kunstner Alice til en festival på et overdådigt museum med udsigt til Sverige.

Klassisk på nettet: Marts
Klassisk på nettet er en times musik med et tema, og temaet er ganske aktuelt nemlig om marts måned om det forår, som ikke længere er så langt væk. Vi har brug for at drømme os væk til toner af spirende og lysegrønt forår. Der er af blandt andre Grieg, Brahms, Schumann, Beethoven, Tjajkovskij og Benjamin Britten.

Foto: Anne Eggen