Den2Radio - Uge 12 - 2024

Udsendelse d.16. - 22. marts. 2024

Velkommen til den2radio . I denne uge har vi desværre ingen programoversigt, men ellers er alle podcasts klar, som sædvanlig. God fornøjelse.   

Intermetzo
Georg Metz har givet denne uges kommentar overskriften ’Tanker efter tv-begivenhed i Viborg’. Sidste lørdag bisattes et sonoffer, hvis dage som politisk leder, såfremt hjerneblødningen ikke havde sat en brat stopper for fremtiden, ganske længe har været regnet som talte. Ingen partileder klarer et valgnederlag med efterfølgende vigende vælgertilslutning. Det gælder som partileder om at holde sig i live, så man ikke skal mases igennem den transmitterede helgenkåring inden glemslen. Det bliver let mere komisk end tragisk.    

Folkedrab 4
Selv om jøderne blev forfulgt I Tyskland I 1930’er, tog de omkringliggende lande – med enkelte undtagelser og Danmark var ikke en undtagelse – kun meget modvilligt mod flygtningene og kun i meget begrænset omfang. For de jøder der ikke kunne flygte betød det, at de blev udsat for Holocaust. På den måde havde flygtningepolitikken en betydning for det folkedrab, der fandt sted.
I udsendelsen fortæller Cecilie Felicia Stokholm Banke om baggrunden for politikken med de lukkede grænser. Hun kommer også ind på i hvilken grad, man kan bruge de historiske erfaringer, når man skal forstå nutidige forhold. Cecilie Felicia Stokholm Banke er seniorrådgiver ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Hans Elias Carstensen Jacobsen 1
Hans Elias Carstensen Jacobsen var i sandhed vidne til historien, ikke mindst da han som korporal d. 9.april 1940 blev beordret ud på Chr. X s bro i Sønderborg med 9 mand for at forsvare Danmark under tyskernes invasion. I denne første af tre podcast møder vi Hans, der voksede op med 5 søskende, sin mor og sin far. Faderen var kampestensmurer og havde et lille landbrug, og han havde været tysk soldat under første verdenskrig, men var dansksindet, og det har præget Hans lige siden. Hans fortæller om legen, skolen, arbejdet og den dejlige tid på Skibelund Skolehjem, som var oprettet i 1874 for børn af dansksindede forældre syd for Kongeåen.

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagere 10
Tage Baumanns store fortælling om tyskerne og deres schlagere bevæger vi os ind i selveste schlagerens guldalder: Halvfjerdserne! Det var - herhjemme som i de to tysklande - et årti præget af krise, som i Vesttyskland tilmed blev suppleret af terror. Men det var også i disse år, at James Last lavede hele to smukke Ruslandsplader.

Rummelighed
Rummelighed er et begreb, som cand.psych Ove Lund filosoferer over, både politisk og privat og imellem generationerne. Menneskeværd og solidaritet er begreber, der går igen i denne lette, charmerende og seriøse udsendelse om rummelighed i livet. Det fortæller han om i denne uge omkranset af Johann Sebastian Bachs Brandenburgkoncert nr 1.

Teatermagasinet Kastesigten marts 24
Teatermagasinet Kastesigen er tilbage med omtale af fire aktuelle stykker, der kan ses på de københavnske scener. Hør mere om Grimm-brødrenes eventyr, Homo Sapiens rejse fra hulen til byen, fænomenet Cuteness-aggression og Dansepesten der udbrød i det herrens år: 1518.  Det er samtidsteater, der kan hjælpe publikum og her lytterne ind i den tidsånd, der kan se både håbløs og håbløst kulisse-agtig ud. Hør mere om den i Kastesigtens marts-teater-tanker.

Pharaos klassikere: En Pontoppidan Krønike
”Når vildgæssene trækker forbi” får tamgæssene længsler og drømmer om frihed. Sådan går det også den satte Adolf, der er ansat i et ministerium, da hans læge-ven Feliks pludselig forelsker sig i en ung pige i en marskandiserforretning, lader sig skille og forlader hustru og børn for at drage til Amerika med sin nye kæreste. Men Adolf er og bliver en tamgås, der efter et ganske lille-bitte oprør falder til føje i sit ægteskab og det lille hus på Frederiksberg.

Den røde sofa. Det brune guld
’Den røde sofa’ var en podcastserie som den2radio havde i mange år. Den udgik fra Forfatterforeningens lokaler i København og med en journalist eller forfatter, der interviewede en anden forfatter eller journalist, som sad i Forfatterforeningens røde sofa. Her genudsender vi interviewet med Jan Svendsen, der fortæller om sin bog ’Det brune guld’ om brunkulseventyret i Danmark.  Det er Niels Holm Svendsen der interviewer.

Jazzens historie. Ben Webster
I sin serie om Jazzens historie er Christian Braad Thomsen nået til den her i landet særdeles kendte saxofonist Ben Webster. Ben Webster er kendt for sit kraftige vibrato og growl-effekter. Han spillede bl.a. sammen med Duke Ellington i 1940erne. Ben Webster boede i København fra 1964 til sin død i 1973, og han er begravet på Assistens Kirkegård. En vej i Sydhavnen i København er opkaldt efter ham Ben Websters vej.

Foto: Nina Nørgaard Lorentzen - forårlys ved Egedesminde (Aasiaat på Grønland)