Den2Radio - Uge 13 - 2021

Udsendelse d. 27.marts - 2.april. 2021

Intermetzo.
Fra virus ramte handlede regeringen beslutsomt og effektivt. Statsministeren lod ikke ekspertvurderinger tilsidesætte ledelsespligt og ansvar i processen. Under ringere ledelse kunne krisen have kostet flere døde og mere end en ministertaburet. Så meget desto mere besynderlig er Socialdemokratiets beslutning om de strandede danske børn og deres mødre.

Håndværk 2. Blikkenslagerfaget
I 20 podcast har den2radio i reportager og interviews fortalt om håndværk og fremtidens arbejdsmarked set i lyset af den aktuelle teknologiske udvikling. I denne uge er det blikkenslagerhåndværket vi sætter fokus på. Det er et fag der kendes helt tilbage i 1600-tallet.  Vi skal møde Einar Olsen og Martin Olsen fra firmaet Rørvig-Hestehave VVS og Kloak og Kim Fusager Balle, forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Et homofilt liv 4
I 4 podcasts fortæller Doris Lillebil Pollas der er født i 1924 om sit liv, og i dette fjerde og sidste kapitel er Doris vendt tilbage til Jylland og fortæller om mennesker og dyr i Dyrenes Beskyttelse og om den kvinde, der blev den vigtigste livsledsager.  Vi hører også om LGBT-foreningen i Silkeborg, der ikke helt lever op til Doris’ forventninger, og om hvordan Doris kommer til at spise Rådhuspandekager i København.

Antikkens metafysik 4
Aristoteles er sammen med Platon en af de mest betydningsfulde filosoffer i den antikke vestlige filosofi. Ud over at være fader til disciplinen metafysik, førstefilosofien, er han også logikkens, biologiens og poetikkens fader. I dette program udlægger Kristian Larsen fra Københavns Universitet de centrale dele af Aristoteles’ metafysiske forestillinger-

10 svenske og 10 danske operasangere. Johan Reuter og Anna Larsson
10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere er overskriften på den2radios podcasts om nogle af de store sangere der findes i de to lande. De bliver så hurtigt glemt, så den2radio vil belyse dem i små portrætter, som netop ikke bliver fjernet og derfor altid vil kunne findes og høres igen og igen. Denne gang er det den svenske alt Anna Larsson og den danske basbaryton Johan Reuter vi skal møde. 

Anslag – marts 2021 – 4
I denne uge starter Jacques Berg med en velsignet undergangsversion, fortsætter med Catherine Deneuves ansigtsløftning og den amerikanske professor Francis Fukujamas splintrede vision for det 21. århundrede. I sin lille, provencalske flække er han irriteret over en schweizer med beskæringskløe. Er det en terrorist, han sidder over for på den lokale café?

Pharaos Klassikere: Lindby-skytten af Johannes V.Jensen.
Pharaos Klassikere fortsætter nu med Johannes V Jensens Himmerlandshistorier og ”Lindby-Skytten” stod første gang trykt i Illustreret Tidende d. 4. juli 1897. Det er en beskrivelse af en af de mange typer, der befolkede Himmerland i forfatterens barndom eller som i ældre tid er gået over i folkemytologien på egnen. Den vagabonderende skytte opfattes som en slags naturkraft, der er i pagt med alt levende og som børnene oplever som en tryg jævnbyrdig. Men han er også en udspekuleret kortspiller og dygtig til slagsmål. Han er også af almindelig bondeslægt og har altså valgt det trygge liv fra, hvad der får ham til at falde uden for normalen, men alligevel inden for begrebet ”vores”.

H.C.Andersen: Moster
Denne uges H.C.Andersen eventyr er ’Moster’ som Lise Ringheim læser. Det handler om den teaterglade moster som gik i teatret hver uge. Moster kendte hvert teaterstykke, hver kulisse, hver person, der trådte op eller havde trådt op. Hun levede kun rigtig i de ni komediemåneder. Sommertiden uden sommerskuespil var en tid, der gjorde hende gammel, mens en komedieaften, der trak ud over midnat, var en forlængelse af livet. Sådan skriver H.C.Andersen i ’Moster’.

Søndagsfortælling Fantasiens hersker
En børnehave fra Aalborg er taget på tur til Rebild Bakker - men ikke så snart de er kommet ud af bussen, er et af børnene forsvundet. Enhver pædagogs mareridt - at være overladt ansvaret for folks børn er en tungere byrde end at være overladt deres ejendom eller formue. Snart er jagten i gang - i det naturskønne område, hvor det kan være svært at bevare forbindelsen til situationens alvor - og hvor sælsomme kræfter synes at øve deres magt. Det er Jacob Skyggebjergs Søndagsfortælling i denne uge.

Hall og Jensen præsenterer 1978
I det niende og næstsidste program i Martin Halls og Søren E. Jensens serie om de musikalske halvfjerdsere drejer det sig om 1978, hvor postpunken triumferer. Internationale grupper som Art Bears og The Homosexuals udsender banebrydende plader, men også danske grupper som Hyldemor og Rudi og hans letbitre band gør væsen af sig.

Foto: Anne Eggen