Den2Radio - Uge 13 - 2024

Udsendelse d.23. - 29. marts. 2024

Intermetzo
Georg Metz’ overskrift  på denne uges kommentar er ’Forandring til det mulige’ – om et nyt billede, der tegner sig om Nato, der kan få en anden form med ændret indhold. Det sker, men ikke udelukkende, såfremt Mellemøsten eksploderer, Putin vinder sin krig og Donald Trump bliver præsident. Det kan ikke ske alt sammen, ikke på én gang, men det kan det jo godt. Katten er ude og kan ikke stoppes tilbage i sækken.

Folkedrab 5
Hvorfor bliver man deltager i et folkedrab? Et svar har været, at det bliver man fordi man er i nogle omstændigheder, der undergraver ens evne til at lave moralske vurderinger. Det svar er bl.a. kommet på baggrund af, at man har set et sammenfald mellem Hannah Arendt, der skrev om Adolf Eichmann der var en organisator bag transporter af jøder til udryddelseslejrene under 2. Verdenskrig, og Stanley Milgram, der lavede forsøg med at få almindelige amerikanere til at udføre grusomheder. I podcasten fortæller Johannes Lang - forsker ved Institut for Internationale studier om teorierne.

Nordiske musikpersonligheder - to modpoler. Franz Berwald og I.P.E.Hartmann
To næsten samtidige komponister - den ene født i Stockholm i 1796, den anden i København i 1805. Den ene havde et svært liv med meget ringe interesse for hans musik, den anden levede igennem næsten hele 1800-tallet i konstant respekt og anerkendelse. Franz Berwald måtte leve af alt mulig andet end sin musik, og I.P.E. Hartmann havde næsten alle de vigtigste poster indenfor det danske musikliv. Hartmanns musik spilles næsten ikke mere, mens Franz Berwalds musik er gængs repertoire hos de fleste orkestre. den2radio bringer en historie om de to komponister, der ikke kendte hinanden personligt og kun mødtes en enkelt gang i deres liv.

Kunsttimen: Stor kreativitet på lille plads
Når man tænker på en klassisk pianists udfoldelse, så er noderne givet, men fortolkningen af dem giver store muligheder for at være kreativ. Hør samtalen med Jesper René - en af de mest flittige danske klassiske pianister, der også spiller i rigets fjerneste afkroge om de meget spændende overvejelser af en mand bag flyglet.

Hans Elias Carstensen Jacobsen 2
I den anden podcast om Hans Elias Carstensen Jacobsen er han først soldat på Haderslev kaserne indkaldt i 1938. Som korporal oplever han at blive beordret ud på kong Chr.X´s bro i Sønderborg med 9 mand – de skulle forsvare Danmark mod den tyske invasion. Siden blev Hans gift med Gerda, blev grænsegendarm og mærkede krigen i dagligdagen, når han gik på stien. Hans og Gerda fik 8 børn, og ind i mellem tog han lidt landbrugsarbejde, fordi det var kedeligt ikke at have jord under neglene.

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik 11
I Tage Baumanns udlægning af den tyske historie som den afspejler sig i schlageren er han nået til årene omkring 1980. Vi skal f.eks. høre om en koncert i Køln i 1976 som fik storpolitiske konsekvenser.  

Pontoppidan Krønike: De vises sten
Som alle de små fortællinger i Henrik Pontoppidans ’Krøniker’ viser, var hans tiltro til menneskene ikke overvældende. Den udgave af Krøniker, som Karsten Pharao læser op af svarer ikke helt til originaludgaven fra 1890. Pontoppidan havde den vane altid at arbejde videre med sine udgivne bøger, forbedre og forandre, beskære og tilføje, så også ’Krøniker’ kom gennem årene i adskillige ændrede udgaver. ’De vises sten’ som vi skal høre i denne uge er den af Pontoppidan-kenderen Thorkild Skjerbæk redigerede fra 1979.

H.C.Andersen. I Børnestuen 
Man siger, at Julen varer lige til Påske og i anledning af, at Jytte Abildstrøm fylder 90 år d.25. marts, har vi valgt at genudsende hendes oplæsning (i en gammel optagelse) af H.C.Andersens eventyr ’I børnestuen’. Denne ’scene’ er skrevet på herregården Basnæs ved Skælskør i julen 1861 og således kunne H.C. Andersen underholde et helt selskab. 

Jazzens historie. Keith Jarrett
Serien Jazzens historie handler i denne uge om pianisten Keith Jarrett. Han spiller meget andet end jazz, både gospel, blues og etnisk musik men i den grad også klassisk musik. Han er berømt for sine indspilninger af Johann Sebastian Bachs ikoniske værker som Goldberg Variationer og Wohltemperiertes Klavier. I 2004 modtog han den store danske musikpris Sonningprisen med begrundelsen, at Keith Jarrett med udsøgt fantasi og intelligens har skabt sit eget umiskendelige sprog og igennem hele sin karriere har udvist sublimt musikerskab.

Foto: den2radio