Den2Radio - Uge 14 - 2018

Udsendelse d.31.marts - 6.april. 2018

Intermetzo 
Har overskriften ’Det rare klenodie. Det fastslåede monopol på åndeligheden’. Vi fejrer noget så ejendommeligt som en mand der bliver grusomt henrettet ved at man efter kirketiden sætter små kyllinger af plastik på frokostbordet med sild og lammesteg og kage, rødkål, påskebryg og snaps. Af denne blanding opstår i mange selskaber en egen spiritualitet, der måske ikke har så meget med åndelighed at gøre, men som for nogens vedkommende kan mærkes i hovedet flere dage efter.

Frans af Assisis veje 5:  I Assisis omegn
Frans af Assisi er en af den europæiske historie og kulturs mest ikonografiske og tidløst inspirerende skikkelser. Som skytshelgen for miljø og økologi træder manden fra Assisi direkte og meget synligt ind i den nutidige debat om bæredygtighed, ligesom han med pave Frans som talsmand er blevet en central figur i debatten om flygtningene og Europa. I denne uge ser Jørgen Johansen også på Santa Chiara kirken i Assisi og pladsen foran, der er et ganske særligt byrum, hvor middelalderen midlertidigt træder i baggrunden for at dele opmærksomheden med nutiden. Vi skal også møde Gunnar Bach Pedersen, der er formand for Assisi-kredsen i Danmark. 

Radio Underjordisk: podcastserie om Uroksen
”Uroksen fra Vig & andre gamle knogler” er overskriften i podcastserien om Uroksen. Efter sidste istid fandt den vej til de nordlige himmelstrøg og forsvandt fra Jylland omkring før-romersk jernal-der og uddøde i Europa i starten af 1600-tallet. Det er Den2Radios reporter, Abelone Bregninge, der har besøgt udsøgte fund af urokser på Oldtidssamlingen på Nationalmuseet.

EU Kommentar
Regeringen foreslår i sin stort anlagte ghettoplan at nedrive almene boliger og tvangsflytte 11.000 familier de næste 12 år. Boligkvarterer må efter 2030 højest rumme 40 pct. ’fremmede’, overvejende muslimer. Men hvor skal de flytte hen? Og hvem skal betale? Det er Ove Weiss, der kommenterer det forslag.

Hvorfor skulle Jesus dø
Hvorfor skulle Jesus dø, hvorfor al den lidelse?  den2radio’s Bodil Grue forsøger at finde svaret ved at spørge præsten ved Jægersborg kirke ved København Lea Skovsgaard, og hun fortæller at Jesus er et offer for menneskenes synder, han bærer dem op på korset, han tager dem på sine skuldre, han tager dem fra os og op på korset. Den store musik fra Johann Sebastian Bachs Matthäus passion fylder den timelange udsendelse. 

Påske i Grækenland
Påsken bliver fejret i stor stil i Grækenland og den2radio har været med i landsbyen Petra, hvor langfredag er det sørgelige højdepunkt, hvor Jesus bliver båret i procession gennem landsbyen og hvor det glædelige højdepunkt er natten efter midnatsmessen op til påskesøndag, hvor glæden bryder løs, kirkeklokkerne kimer og fyrværkeri bliver brændt af. 

KBH læser
De danske folkebiblioteker har en økonomi. der er på størrelse med Danmarks Radios, og bibliotekerne er også i krise. Udlånet af bøger falder drastisk år for år, til gengæld stiger antallet af besøgende. Det hænger muligvis sammen med, at mange biblioteker er slået sammen med borgerservice, så hvis du skal have fornyet dit pas, kommer du måske til at optræde i statistikken som bruger af biblioteket. Tænketanken CEPOS har lavet en analyse af de danske bibliotekers status netop nu. Egon Clausen har en samtale med forskningschef Henrik Christoffersen, CEPOS, om bibliotekernes aktuelle krise.

Jazzens historie Den europæiske avantgarde
Vores serie om Jazzens historie slutter i denne uge med den europæiske jazz-avantgarde. Christian Braad Thomsen har produceret hele 22 udsendelser ud fra sin bog ’Drømmejazz- jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd'er’, der udkom i 2009. De kan alle sammen findes og genhøres på den2radio’s hjemmeside i kategorien Serier under ’Musik’. Blandt musikere i denne udsendelse kan I høre om Alexander von Schlippenbach, en af pionererne på den europæiske avantgardescene.

Foto: Abelone Bregninge