Den2Radio - Uge 14 - 2021

Udsendelse d.3. - 9.april. 2021

Velkommen til den2radio og til en buket af podcasts til påsken og de lyse forårsuger.

Intermetzo
Georg Metz fokuserer på børnene i Syrien og den hede debat om de kan komme hjem med eller uden deres mødre. Dansk Folkeparti er kommet med helsidesannoncer med overskrifter som ’Er deres børn danske?’

Håndværk: Stukkatørfaget
den2radio’s serie om Håndværk fortæller denne gang om stukkatørfaget. Stukkatørens arbejde er især indvendig, men også udendørs stuk og relieffer over porte og vinduer kræver vedligeholdelse og reparationer. Dertil kommer samarbejde med kunstnere, der f.eks. skal have gipsfigurer til støbning. Vi skal møde Peter Funder der er oldermand for stukkatørlauget der kun tæller 5 medlemmer i 3 firmaer samt stukkatør Rune  Martens og restaureringsarkitekt Søren Vadstrup fra Center for Bygningsbevaring i Rådvad.

Det værste til sidst: Indsat
Anne Hjælmsø der er forfatter og cand.mag i nordisk litteratur har skrevet en samling noveller som hun kalder ’Det værste til sidst’. De er inspireret af personlige erfaringer som hun har fået via gamle og syge i hendes familie og blandt venner. Hun har lavet research på mange plejehjem og interviewet gamle, pårørende og personale, og hun har oplevet både tilfredse mennesker og gode plejehjem men også ringe boliger, uengageret personale og ulykkelige beboere. Anne Hjælmsø læser selv op af sine noveller og i denne uge får vi ’Indsat’.

Den2Sport: En jubilar taler ud. 
2021 er jubilæernes år i dansk idræt. Danmarks Idrætsforbund har 125 års jubilæum, og Dansk Firmaidrætsforbund fylder 75 år. Derfor har den2sport inviteret generalsekretær i Dansk Firmaidræt, Mette Mandrup, i studiet til en snak om forbundets fortid, nutid og fremtid.   I Ringhjørnet fortæller den2sport om VM i fodbold i Qatar, børn og unges motionsvaner under corona-nedlukningen, kommunernes arbejde med folkeoplysningsloven og til sidst – men ikke mindst - et mystisk stillingsopslag fra Team Danmark.

Klassisk på nettet. Forårsmusik
Klassisk på nettet er en times musik med et tema og det er denne gang ganske enkelt april måned og med forårsmusik.  Det er med musik af Maurice Ravel, Johann Strauss, Puccini og blandt flere endnu også H.C.Lumbyes Drømmebilleder.

Anslag - April 2021 - 1

Jacques Berg fortæller i denne uge om koldstartede parforhold og en præst, der – forgæves – prøvede at lave sin kone om. Hans noter handler også om stilheden efter Mozart, som stadig er Mozart og om umuligheden af at gå i Jean Gionos fodspor i forfatterens provencalske fødeby Manosque. Og så forudså han allerede i 2017, at der var udsigt et Sturt Nummer på to kanalkyster: briternes og europæernes. Kender I begrebet ”papulisme”? Nej, vel? Jacques Bergs løfter sløret.

 H.C.Andersen: Springfyrene,
H.C.Andersen skrev i 1845 ’Springfyrene’ om en ’springgås’ – et hjemmelavet stykke legetøj lavet af brystbenet fra en gås, der så via en ombundet tråd kunne springe. Det er Preben Mahrt der læser.

Pharaos Klassikere: Elses bryllup
Himmerlandshistorien ”Elses Bryllup”, af Johannes V. Jensen, er en fortættet, tragisk skæbnefortælling om den muntre, altid leende og stærkt ombejlede Else, der efter at have afvist mange friere endelig finder den, hun vil have. Men så rammer skæbnen med et frygteligt uheld.

Søndagsfortælling: De monokrome bede
’De monokrone bede’ har Jacob Skyggebjerg kaldt sin Søndagsfortælling om Nadir og Anette, der har indrettet et lille område bag deres kiosk, hvor de lokale drankere kan stå og drikke - på den måde sikrer man et konstant flow af kunder i hele butikkens åbningstid. Det kræver selvfølgelig at man holder øje med at de ikke tager deres egne drikkevarer med. Men i dag skal Nadir og Anette hente sten til en ny stensætning i deres have. Så er det sønnen Samir, der passer kiosken.  

Foto: den2radio